Arhiva 19.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

POČELO SUĐENJE ČAKOVEČKOM GINEKOLOGU DR. NENADU MURŠIĆU: Euri za carski rez!

U Čakovcu je u petak, 14. siječnja pred sudskim vijećem Općinskog suda u Varaždinu počelo suđenje protiv istaknutog ginekologa Nenada Muršića, dr., iz Nedelišća. Optužnim prijedlogom što ga je Općinsko državno odvjetništvo sudu uputilo 22. prosinca prošle godine doktoru Muršiću u teret se stavlja da je zlorabio položaj i ovlasti koje je imao kao liječnik specijalist na Odjelu ginekologije i opstetricije Županijske bolnice u Čakovcu. Prema navodima optužnice, on je od travnja 2009. godine do 22. rujna 2010. godine u Županijskoj bolnici, kao doktor medicine specijalist ginekologije i porodništva, koristeći svoje radno mjesto liječnika, od većeg broja pacijentica kojima je izvršio porod carskim rezom tražio novac, prije ili nakon poroda, u iznosima od 300 do 500 eura. Nakon poroda, pacijentice bi mu za porod obavljen carskim rezom doista platile, osobno ili preko člana obitelji, od 100 do 500 eura.
Prema optužnici, Muršić je time iskoristio svoj položaj odgovorne osobe, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske korist. Na taj je način počinio produljeno kazneno djelo protiv službene dužnosti, odnosno navedeno kazneno djelo u više slučajeva, oštetio je 10 svojih pacijentica, kaže se u optužnici. Prema odredbama Kaznenog zakona RH, doktoru Muršiću prijeti zatvorska kazna u trajanju od jedne do pet godina.
U uobičajenom postupku utvrđivanja osnovnih podataka o optuženom utvrđeno je, između ostalog, da doktor Muršić ne posjeduje osobito vrijednu imovinu, osim obiteljske kuće u Nedelišću te dva polovna automobila, kupljena 2006. godine, na kredit. Više nema izvora prihoda, radni odnos u Županijskoj bolnici u Čakovcu sam je prekinuo, dao je otkaz.
POSAO DOBRO OBAVLJAO
Prije nego je počela glavna rasprava suđenje je zatvoreno za javnost. To je predložila predstavnica optužbe, općinska državna odvjetnica Vlasta Janković. Obrazlažući prijedlog, ona je rekla da je priroda ovog predmeta takva da će oštećenice u svojstvu svjedoka morati iznositi i pojedinosti iz svojih trudnoća, što je osjetljiv i intiman dio života. Iznošenje takvih podataka predstavljalo bi i kršenje liječničke tajne i etike, ali i dovelo do zadiranja u osobne i zdravstvene prilike pacijenata, što se može označiti kao kršenje ustavnih prava na zaštitu osobnog i obiteljskog života. Branitelj optuženog, odvjetnik Željko Pilipović iz Varaždina nije se pridružio zahtjevu općinske državne odvjetnice. Suđenje je već počelo kao predstava za medije, rekao je, u kojoj se optuženika snima kako ulazi ili izlazi iz policijskog službenog vozila, a da ga se za to ništa nije pitalo. Drugi dio razloga koje je iznio na neki je način već bio iznošenje obrane – carski rez je medicinski priznat zahvat, a svaki koji je dr. Muršić izveo bio je medicinski indiciran, a proveden po pravilima struke. Proveden je uspješno, dodao je, svi roditelji i njihova djeca sada su živi i zdravi.
Nakon kraćeg vijećanja, predsjednica sudskog vijeća Snježana Lukač Keretić priklonila se argumentima obrane. Odlučila je da će javnost biti isključena s rasprave. U tom su trenutku mediji, kao predstavnici javnosti u ovom procesu, morali napustiti sudnicu.
U daljnjem tijeku rasprave pročitana je optužnica, a doktor Muršić u očitovanju o njoj i izjasnio se da nije kriv, kako saznajemo u Općinskom sudu. Nakon toga je iznio i svoju obranu.
Predsjednica sudskog vijeća odredila je na kraju sljedeća ročišta - bit će održana 24. i 26. siječnja te 1. i 3. veljače. Na njih je pozvano ukupno 26 svjedoka. Okrivljenom Muršiću do konca siječnja traje pritvor koji je odredilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Varaždinu koje je ocijenilo da postoji opasnost da bi on na slobodi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke. U rukama izvanraspravnog vijeća je i odluka o tome hoće li se Muršić nakon toga braniti sa slobode ili će mu pritvor biti produljen.
D.Kovač
Snimio D. Lesar

Izvor: 2908