Arhiva 03.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Počinje uništavanje ambrozije

Ako sve bude po planu, u subotu, 5. srpnja počet će velika akcija uništavanja ambrozije na području Međimurske županije. O velikoj akciji vrijednoj 200-tinjak tisuća kuna proteklog su četvrtka na konferenciji za novinare govorili međimurski župan Matija Posavec i Elvira Herman, viša stručna savjetnica za poljoprivredu.

Župan Posavec u uvodu je naglasio kako se ovom sveobuhvatnom akcijom pokušava pomoći ljudima koji pate od alergijskih reakcija, a prema podacima, to je svaki deseti stanovnik Međimurja. Potvrdio je da je odrađeno mapiranje lokacija te da će sama akcija trajati tjedan dana. Do četvrtka se javilo 25 udruga iz 9 jedinica lokalne samouprave, a za ostale je izražena nada da će se također odazvati.

Elvira Herman novinarima je objasnila zakonsku obvezu uništavanja ambrozije te nadzor koji bi trebali provoditi poljoprivredna inspekcija i komunalni redari. Nažalost, malo je primjera da su represivne metode (novčano kažnjavanje) doista i provođene na terenu. Ambrozija će se u ovoj akciji uništavati bez obzira na to čije je zemljište, a na kraju će se, ovisno o broju sudionika i količinama, udrugama koje su se uključile isplatiti i novčana naknada, ali najviše do iznosa od deset tisuća kuna.

 

 

Izvor: 3088