Arhiva 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

POČINJE URBANOVO: Uživajte u vinu i vinskim bregima!

Petnaesto po redu Urbanovo - Dani vina u županiji Zrinskih, samo što nije počelo. Petak, 16. svibnja, u podne - termin je, a sportska dvorana u Štrigovi tradicionalna lokacija 6. festivala pušipela i sajma vina, vinarske i vinogradarske opreme, što će ujedno biti i službeni početak cijele manifestacije.
Uz dodjelu diploma nagrađenima na 1. međunarodnom ocjenjivanju pušipela, vinske radionice, ali i promociju knjige o vinu, prvog dana Festivala predviđeno je i otvaranje izložbe o turizmu u Osječko-baranjskoj županiji koja je ovogodišnji partner Urbanova. Ista je rezultat suradnje državnih arhiva dviju županija, a u Štrigovi će se predstaviti i slavonsko-baranjski vinari. Tradicionalno, uz Mađare i Slovence, posebni gosti bit će i gradišćanski Hrvati, a Urbanovo se i ove godine odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića. U vrijeme kad smo zaključivali ovaj broj novina, još nije bilo poznato hoće li i on osobno biti nazočan otvorenju. Prvi dan završit će koncertom Darka Domjana koji u šatoru pokraj dvorane počinje u 20 sati. U istim će terminima u subotu nastupiti grupa Latino, a u nedjelju, kad Festival pušipela završava - Vladimir Kočiš Zec. Cijena dnevne ulaznice je 70 kuna.
Dani otvorenih podruma, Vinske igre…
Vikend nakon Festivala pušipela, 23. i 24. svibnja slijedi iznimno popularna manifestacija - Dani otvorenih podruma na međimurskoj Vinskoj cesti do kojih će zainteresirane goste prevoziti besplatan Urbanovo bus. Vrata svojih podruma otvorit će 30 međimurskih vinara.
U subotu, 24. svibnja, u 19 sati u Domu kulture u Svetom Urbanu ujedno počinje Vinska veselica, dok će se dan kasnije, u 15 sati održati Vinske igre kojima će prijepodne prethoditi Urbanovsko proštenje. Najavimo i dvije strukovne „aktivnosti“.
SU utorak, 20. svibnja, u 11 sati u vinariji Vlade Horvata, mr. sc. Darko Preiner sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta održat će predavanje o klonskoj selekciji pušipela, a u srijedu, 21. svibnja u vinariji Štampar bit će održana stručna radionica o planu zaštite od biljnih bolesti i štetnika.
Okusi Urbanovo!
Svoj obol Urbanovu dat će i Turistička zajednica Međimurske županije s programom Okusi Urbanovo.
Riječ je o projektu nastalom na temeljima Bajkovitih okusa Međimurja, a ideja je ciljanoj publici uz profesionalan pristup približiti spoj tradicionalne međimurske hrane i vina. Time se ujedno promovira kultura pijenja vina, s naglaskom na specifičan međimurski vinski sortiment. Okusi Urbanovo kreće u petak, 16. svibnja u restoranu Terbotz, u Železnoj Gori, nastavlja se u petak, 23. svibnja u caffe baru Kult, u Štrigovi, dok je posljednje odredište Vinska kuća Hažić, u Jurovčaku u gdje će enogastronomski program biti održan u subotu, 24. svibnja.
Vinski bal
Urbanovo će završiti 30. svibnja u restoranu Terbotz s tradicionalnim Vinskim balom koji je ujedno i svečano godišnje okupljanje međimurskih vinara, odnosno članova Udruge vinara i vinogradara Međimurske županije Hortus Croatiae. Oni su i začetnici manifestacije koja je u 15 godina postala najvećom te vrste u regiji. Glavni suorganizator već je niz godina i Međimurska županija.
- Urbanovo, koje je već sada jedna od top-manifestacija u Hrvatskoj, svake godine mora biti bolje od prethodnog, a lošije od budućeg, sve s ciljem daljnje promocije kulture pijenja vina, međimurskih vinara, gospodarstva i turizma, kaže predsjednik Organizacijskog odbora, župan Matija Posavec.
Velimir Kelkedi

PUŠIPEL

Najviše diploma Cmrečnjaku, Štamparu i Dvanajščaku

U prošlome broju objavili smo imena osvajača, odnosno šampionskih vina za ovogodišnji Festival pušipela u okviru predstojećeg Urbanova, a sada donosimo i ona ostalih nagrađenih. Podsjetimo, u petak, 2. svibnja u Banfiju je održano 1. međunarodno ocjenjivanje vina pušipel/šipon/furmint.
Uz izbornu berbu bobica iz 2002. godine, tvrtke Agromeđimurje d.d. (velika zlatna diploma) i Pušipel 2 OPG-a Rajke Dvanajščak-Vina DK berbe 2013. godine (zlatna diploma), koji su ujedno šampioni Festivala, velike zlatne diplome osvojili su Milan Hlebec za izbornu berbu prosušenih bobica 2012. godine te ledeno vino 2007. godine vinarije Čurin-Prapotnik. Oboje su iz Ljutomerško-ormoškog vinogorja.
Zlatne
diplome
Zlatne diplome izborili su redom: ledeno vino 2007. godine Vinogradarstva i podrumarstva Štampar, zatim Pušipel 1 iz 2013. godine OPG-a Rajke Dvanajščak-Vina DK, Kreinbacher Somloi Furmint iz 2012. godine Kreinbacher Birtoka iz Mađarske, Pušipel - kasna berba iz 2012. godine Borisa Novaka, Pušipel 2013. godine vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak, Šipon izborna berba 2013. godine Milana Hlebeca iz Ljutomerško-ormoškog vinogorja, Pušipel - izborna berba 2011. godine vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak, Šipon izborna berba iz 2011. godine Vinogradništvo in vinarstvo Kajžar Saško Štampar iz Slovenije, Šipon - pjenušac iz 2009. godine tvrtke Letina inox d.o.o., Moslavac - Preločko iz 2013. godine OPG-a Rajke Dvanajščak-Vina DK, Pušipel 2013. godine Vinogradarstva i podrumarstva Štampar te Pušipel kasna berba 2012. godine Alojza Novaka.
Srebrne
diplome
Dobitnici srebrnih diploma su Vincet Tokaji Furmint Brut pjenušac iz 2011. godine Garamvari Szolobirtoka iz Mađarske, potom Šipon iz 2012. godine Blaža Puklavca iz Ljutomerško-ormoškog vinogorja, Pušipel Magnum iz 2011. godine Vinogradarstva i podrumarstva Štampar, Pušipel iz 2013. godine Borisa Novaka, Pušipel iz 2012. godine OPG-a Vina Kunčić, Stridon pjenušac iz 2012. godine Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak, Pušipel iz 2013. godine Vina Kerman, Pušipel iz 2012. godine, također Vina Kerman, Pušipel 2012. godine Vinogradarstva i podrumarstva Tomšić te Moslavac izborna berba 2007. godine tvrtke Agromeđimurje d.d. – podrum Štrigova.
Brončane
diplome
Brončane diplome dobivaju Šipon iz 2013. godine Jelene i Antona Kojtera, Pušipel iz 2013. godine Vina Horvat, Šipon 2012. godine Vinogradništva in vinarstva Kajžar Saško Štampar, Pušipel iz 2011. godine Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića, Sibon - pjenušac iz 2011. godine DGA Pjenušci d.o.o. i također Sibon - pjenušac iste tvrtke, ali iz 2010. godine. Dodijeljeno je i jedno priznanje koje je pripalo Vinima Kocijan za njihov Pušipel iz 2012. godine.
Vina je ocjenjivao međunarodni žiri na čelu s dr. sc. Ivanom Alpezom iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, a priznanja će dobitnicima biti uručena na Festivalu pušipela u sportskoj dvorani u Štrigovi 16. svibnja.(vk)

Izvor: 3081