Arhiva 29.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

POČINJE ZAVRŠNA FAZA DOGRADNJE GIMNAZIJE JOSIPA SLAVENSKOG

Zgrada Gimnazije Josipa Slavenskog izgrađena je 1967. godine i u svojih 47 godina nije doživjela nikakve bitne preinake te je sve do 2012. godine zadržala svoj izvorni oblik - kako izvana tako i u unutrašnjosti.

Na temelju javnog natječaja iz 2011. godine Međimurska županija je odabrala čakovečku tvrtku Princon i projektanticu Nevenku Vuković Varga da izradi glavni projekt i arhitektonsko rješenje. Dogradnja je bila predviđena u više faza od kojih je posljednja ugovorena u utorak, 28. srpnja. Župan Matija Posavec i Marijan Krajačić iz tvrtke Team Građenje koja je izvođač radova potpisali su ugovor prema kojem će se u idućih 75 dana dograditi lijevo krilo zgrade Gimnazije Josipa Slavenskog. Ravnateljica škole Tea Runjak Dragić konstatira da će ovime uvjeti rada u školi dobiti novu dimenziju i nesumnjivo utjecati na stjecanje visokih kompetencija njezinih učenika, a profesorima dati dodatni poticaj u radu.

Gradit će se po sto kvadratnih metara prostora na prizemlju i katu, a po završetku radova bit će ukupno dograđeno 1.115 kvadratnih metara zatvorenog korisnog prostora. Na priloženim ilustracijama donosimo animaciju konačnog izgleda zgrade škole.

Osim proširenja prostora škole i redizajna vanjskog izgleda s novim, suvremenim ulazom i nadstrešnicom u formi atraktivnog „ulaznog portala“, vodilo se računa i o energetskoj učinkovitosti. Tako je ugrađena energetski učinkovita stolarija, fasada izolirana sa 10 cm kamene vune, a ravni krov sa 16 cm izolacije. Već ranije zamijenjena je i sva stolarija na starom dijelu škole te izvedena dodatna toplinska izolacija fasade. Iznad novog ulaznog prostora projektiran je ravni „zeleni krov“ što je prvi takav krov na nekoj javnoj zgradi u Međimurju.

Izvođenje se, zbog nedostatka sredstava, vršilo u više faza tijekom tri godine. To je izuzetno kompliciralo izvedbu i postupak provedbe projekta, ali uz veliko zalaganje nadzornih inženjera , projektanata i svih izvođača, rezultatom je zadovoljavajući. Sredstva je osigurala Međimurska županija.

Treba napomenuti da ovom dogradnjom nije predviđena jednosmjenska nastava, ali je omogućena nastava s pojačanim udjelom u jutarnjoj smjeni u maksimalnom odnosu 3:1, tako da se u popodnevnom turnusu oslobađaju učionice za druge potrebe i izvannastavne aktivnosti. Ovakav koncept nastave već se pokazuje vrlo dobrim i prostorni kapacitet škole je dogradnjom zadovoljen.

U tiskanom izdanju donosimo i druge detalje vezane uz dogradnju lijevog krila zgrade čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog. (AL)

 

 

 

Izvor: 3144