Arhiva 02.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Počinju predsmotre Popevki

Čelnici Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga Nedelišće i Organizacijskog odbora Međimurske popevke protekle su srijede na konferenciji za novinare najavili 27. smotru Međimurske popevke koja će se 4. lipnja održati u sportskoj dvorani Aton u Nedelišću.
Predsjednica Organizacijskog odbora Jasna Hajdinjak u uvodu je izrazila zadovoljstvo rekordnim brojem prijava u povijesti Popevki, za što je u velikoj mjeri zaslužan Franjo Preložnjak zahvaljujući čijim kontaktima će se jedna od predsmotri održati i u susjednoj Mađarskoj. Ove godine predsmotre će se održati u Donjem Kraljevcu (5. velječe), zatim u Murskom Središću (12. veljače) te u Murakereszturu (19. veljače). Na ovogodišnje predsmotre prijavljene su 32 ženske, muške i mješovite skupine te 23 solista i solistice. Velik je posao pred komisijom koja mora odabrati 20 predstavnika za samu smotru te još dva ili tri izvođača s Dječje smotre u Svetom Martinu na Muri.
Ljudevit Boščak, predstavnik Zajednice HKUU-a Međimurske županije, naglasio je da se od jedne centralne smotre došlo do šest velikih priredbi posvećnih zaštiti međimurske izvorne popevke. Ova je smotra jedinstvena u Hrvatskoj, što služi na ponos jer je upravo zbog međimurske popevke Međimurje u povijesti prepoznato kao dio Hrvatske. Posebno je Boščak spomenuo Dječju smotru u Svetom Martinu na Muri i Popevke naših mamica u Ivanovcu.
O predsmotri u Donjem Kraljevcu, a ovogodišnja će biti peta po redu, govorila je Tamara Recek koja je potvrdila da će na predsmotri nastupiti dvadesetak izvođača. Deset skupina, devet solista i jedan duet garantiraju višesatan kvalitetan program u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu.
Ksenija Bilas iz Murskog Središća za predsmotru u Murskom Središću najavila je 18 izvođača, od čega je pet solista, te vokalni ansambl Glas iz Zagreba.
Na konferenciji za novinare sudjelovali su i Ladislav Gujaš, predstavnik Društva Hrvata kraj Mure, i Katarina Konczer, ravnateljica Centra za kulturu Županije Zala, koji su za predsmotru u Mađarskoj dobili prijavu 8 pjevačkih skupina. Gosti iz Mađarske izrazili su zadovoljstvo prilikom za sudjelovanje na Međimurskoj popevki, a predsmotra u Murakereszturu dobila je jednodušnu podršku tamošnjih županijskih vlasti.
Na žalost, opet moramo spomenuti činjenicu da nacionalna televizija niti ove godine nije pokazala interes za Međimursku popevku – na sramotu onih koji odlučuju o programu HTV-a.
V.Trstenjak

Izvor: 2910