Arhiva 03.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Podignuta optužnica protiv bivših šefova Čaraparije

Čini se da su u istrazi otvorenoj početkom godine istražitelji prikupili dovoljno materijala za podizanje optužnice protiv bivših čelnih ljudi MTČ Tvornice čarapa.

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo pred Županijskim sudom u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1950., 1958., 1969. i 1955.) i dva trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Optužnicom se prvookrivljenicu i drugookrivljenicu te trećeokrivljenika (Darinka Krička, Ksenija Preininger i Špiro Krička, op. nov.) tereti da su od 2002. do 2007. godine u Čakovcu, kao odgovorne osobe više trgovačkih društava, dogovorili poduzimanje niza radnji koje su dovele do toga da društvo u vlasništvu prvih dviju okrivljenica protupravno, bez stvarnog plaćanja, stekne većinski paket dionica jednog dioničkog društva u vrijednosti većoj od 8,3 milijuna kuna kupnjom dionica od trgovačkog društva - fonda, a dionice su zapravo plaćene sredstvima dvaju društava.

Četvero okrivljenih fizičkih osoba tereti se da su od travnja 2007. do ožujka 2009. godine novac od kredita koji je odobren prvom društvu uplaćivali trgovačkom društvu u kojem su direktori prvookrivljenica i trećeokrivljenik, prikazujući ove uplate kao pozajmice, ali novac u iznosu većem od 5,3 milijuna kuna nikada nije vraćen prvom društvu.

Četvorku (četvrti je Ivan Krajačić, bivši direktor) se tereti i za ispostavljnje faktura za obavljanje intelektualnih usluga u iznosu od preko 6,3 milijuna kuna, iako njihovo društvo nije uopće obavilo nikakve intelektualne usluge niti usluge poslovnog savjetovanja. Prvookrivljenicu i drugookrivljenicu nadalje se tereti da su s računa društva u kojem su obavljale dužnost predsjednice uprave i članice uprave podigle i neosnovano za sebe zadržale više od 1,2 milijuna kuna, što je prikazano kao pozajmica društva, a u siječnju 2011. godine s ostalim su okrivljenicima dogovorile sklapanje ugovora o ustupu potraživanja kojima su njihov dug prema društvu preuzela druga dva društva u kojima su one direktorice, ali novac nikad nije vraćen. Prvookrivljenicu i drugookrivljenicu tereti se da su od 2004. do 2011. godine i u svom drugom društvu u kojem su bile direktorice podigle s računa i neosnovano za sebe zadržale više od 1,1 milijun kuna.

Optuženima se također na teret stavljaju putovanja u London, Bangkok, isplatu akontacija za službena putovanja koja nisu bila obavljena…, a dva trgovačka društva iz Čakovca tereti se za ista kaznena djela koja su počinile njihove odgovorne osobe, kojima su ta društva ostvarila protupravnu imovinsku korist veću od 20 milijuna kuna.

 

Izvor: 3087