Arhiva 27.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

PODTUREN: Melju kukuruz na nekadašnji način

Obnovom starog mlina kod Mure u Podturnu proširena je turistička ponuda te općine. Na lokaciji u Prvoj zaloki uz mlin su i stare kovačnice, u blizini su novoizgrađen nasip, skela i ribička kućica podturenskog SRD-a Šaran.
Time je na jednom mjestu zaokružen niz sadržaja koji mogu zanimati goste i namjernike, kao i školsku djecu vezano uz školu u prirodi te poznavanje prirodnih, društvenih i povijesnih znamenitosti tog kraja. Općina upravo stoga u potkrovlju društvenog doma iznad dvorane namjerava sagraditi sobe za smještaj gostiju. Mlin pokojnog Podturenčanina Pavla Horvata obnovljen je sredstvima Međimurske županije i Ministarstva turizma. Ukupno je obnova stajala 70.000 kuna, od čega je županijski dio iznosio 50.000 kuna. Mlinom rukuje Stjepan Murković, Horvatov rođak koji nam je rekao:
- Zasad kukuruz meljem utorkom, od 16 sati nadalje. No, dobro je da se oni koji žele uslugu najave na telefon broj 091/195-96-77. Zasad posao ne naplaćujemo, nego nam svatko ostavi manje količine brašna. Mislim da je mlin pun pogodak jer mnogi kod nas još uvijek cijene starinski način mljevenja kukuruza. Općina je to iskoristila i za općinski suvenir, pa se brašno po kilogram pakira u za tu potrebu izrađenim ukrasnim vrećicama i poklanja u posebnim prilikama. I nedavni Dan Općine bio je sav u znaku mlina, kukuruznog brašna te jela spravljenih od njega. Žene iz svih mjesta u okviru Općine Podturen tom su prilikom pripremile sve što se u Međimurju tradicionalno radilo i radi od tog brašna.
Za nedavnog posjeta u mlinu smo uz Murkovića zatekli i Podturenčanina Marijana Šenkiša. On nam je rekao da je zadovoljan što se sada u Podturnu može na starinski način mljeti kukuruz.
- To je nam je baš trebalo. Mi za sebe uzgajamo kukuruz na starinski način, bez prskanja, pa nam sada dobro dođe i ovaj starinski mlin. A što sve fino spremamo od kukuruznog brašna znate i sami - od zlevenki, kruha i žganci do močjeka - rekao nam je Šenkiš.
S njim je bio Željko Taradi iz Belice kojeg je također obradovao starinski način mljevenja kukuruza te je rekao:
- Brašno samljeveno u ovom mlinu i ono kupljeno su kao 100 i 1. Samo, i kukuruz mora biti posebne kvalitete. Moja žena Roberta i punica Sidonija Horvat od takvog brašna rade prave specijalitete.
R. Topličanec

Izvor: 2935