Arhiva 02.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

PODTUREN: Proračun za plakanje

Općina Poturen dobila je novi proračun za 2012. godinu u iznosu od 7,764.000 kuna. Od toga iznosa, čak 3,5 milijuna kuna na prihodovnoj strani planira se ostvariti stavkom pomoći iz inozemstva (darovnice) i od subjekata unutar općeg proračuna. Tako visok iznos, za koji je veliko pitanje hoće li se ostvariti, odnosi se na izgradnju pročistača otpadnih voda za koji ukupna obveza iduće godine iznosi visokih 4 milijuna kuna, pa je proračun za 2012. (a tako je i u projekcijama za 2013. i 2014. godinu) skrojen upravo prema toj prioritetnoj kapitalnoj investiciji.
Već na početku sjednice Općinskog vijeća bilo je vidljivo da oporba ne želi sudjelovati u donošenju proračuna budući da je SDP-ov vijećnik Vladimir Kodba zatražio objašnjenje zašto materijali za sjednicu, na kojoj se raspravlja o tako važnom dokumentu kao što je proračun, nisu dostavljeni na vrijeme. Kodba se pozvao na odredbe iz općinskog Statuta u kojima je navedeno da se materijali za sjednicu moraju vijećnicima dostaviti najmanje pet dana prije sjednice, što se u ovom slučaju nije dogodilo, pa je tražio da se sjednica odgodi. Budući da su materijali za sjednicu poslani poštom upravo pet dana prije sjednice, počelo je bespotrebno pojašnjavanje računa li se rok od dana slanja ili od dana zaprimanja materijala... Kako bilo, i prije rasprave o proračunu, vijećnici Vladimir Kodba, Slavko Kocijan (SDP) i Vladimir Križaić (nezavisni) bez riječi su napustili sjednicu, svjesni da u trenutnom odnosu snaga u Vijeću ionako ne mogu ništa promijeniti. Proračun za 2012., s projekcijama za 2013. i 2014. godinu usvojeni su većinom glasova, uz jedan suzdržan glas.

Svađa oko deponija

Vijećnik Križaić i ovaj je put uspio isprovocirati načelnika Josipa Lepena nakon što je Lepen vijećnicima priopćio vijest kako je Općina (nepravomoćno) dobila sudski spor vezan za sanaciju bivšeg deponija Đolte. Izvođač radova tužio je Općinu za iznos veći od dva milijuna kuna (bez kamata) jer Općina ne želi platiti razliku između radova koje je naručila i stvarno odrađenih radova. Naime, nakon što je potrošen proračunom predviđen iznos za sanaciju, Općina je htjela zaustaviti daljnje radove, ali je izvođač poslije usmenog dogovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavio posao na sanaciji i nakon njezina dovršenja račun ispostavio Općini. Načelnik Lepen na vijeću je objasnio da je izvođač posao odradio kvalitetno, ali da nema nikakve osnove (a to je potvrđeno i nepravomoćnom presudom) za potraživanje novca od Općine za nešto što nije naručeno niti traženo da se odradi.
Niti je načelnik bilo što potpisao. Križaić, koji je sanaciju Đolta često “nabijao na nos” aktualnom načelniku i kojemu presuda u korist Općine očito nije “dobro sjela”, načelniku je rekao da laže kako ništa nije potpisao. Bilo je to dovoljno za svađu, tako čestu na relaciji Križaić – Lepen.
V.Trstenjak

Izvor: 2958