Arhiva 23.01.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Podturenčani otvorili fašničku sezonu

Prva fašnička priredba u Međimurju protekle je subote održana u Podturnu, a na tradicionalnom mimohodu okupilo se desetak grupa iz Podturna, Novakovca, Dekanovca, Sivice...Na čelu vesele povorke i ovaj put su bili polaznici podturenskog i sivičkog dječjeg vrtića te Osnovne škole Podturen koji su se, nakon što su od načelnika općine Josipa Lepena preuzeti ključevi Općine i proglašena vladavina maškara, predstavili publici i izveli kratke programe. Visok snijeg nije pokvario fašničko ozračje koje je svoj vrhunac doseglo paljenjem obješenog fašnika - lopova, prevaranta i krivca za sve probleme u protekloj godini. Druženje fašničkih ekipa, nakon mimohoda, nastavljeno je u sali društvenog doma u Podturnu.
V. Trstenjak

Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg tradicionalno, već 23. godinu za redom organizira Fašnik u Zasadbregu.
Okupljanje maškara zakazano je 2. veljače 2013. godine, s početkom u 15 sati. Pred mjesnim domom kulture očekuju se skupine pod maskama iz Novog Marofa, Malog Mihaljevca, Dragoslavca, Svetog Jurja na Bregu i Sivice koje su svoj dolazak već najavile i potvrdile. One koji se još nisu (na)javili, KUU Zasadbreg poziva da se jave na adresu kuuzasadbreg@gmail.com.
Za svu maskiranu djecu organizator je osigurao na kile čokolade. Tko s prvim sumrakom ne mora na spavanje, može se zabavljati uz glazbu Laguna benda, izbor najmaske i bogatu tombolu. (MB)

Udruge koje se bave očuvanjem fašničke tradicije u Međimurju i turističke zajednice gradova i općina u kojima će se fašničke svečanosti održati i ove su godine utvrdile kalendar svojih manifestacija, nastojeći u što većoj mjeri izbjeći preklapanje. Počelo je već ove subote, 19. siječnja 2013. godine u Podturnu, nastavlja se u subotu, 2. veljače fašnikom u Zasadbregu, u petak, 8. veljače održat će se tzv. svjetovni fašnik u Čakovcu, dok će u subotu, 9. veljače biti održan dječji fašnik. Istoga dana bit će održan i Serjonski fašnik u Murskom Središću. U nedjelju, 10. veljače u Čakovcu će se održati tradicijski fašnik, najveća manifestacija ove vrste u Međimurju. U nedjelju, 10. veljače održat će se Sobočki fašjek u Maloj Subotici. U ponedjeljak, 11. veljače 2013. godine u Orehovici će biti održana fašnička zabava s izborom najbolje maske. Pokladne svečanosti u Međimurju bit će, po tradiciji, zaključene na sam fašnik, u utorak, 12. veljače fašničkom povorkom u Novom Selu na Dravi.(k)

Izvor: 3013