Arhiva 02.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Poginuo biciklist; Teška ozljeda s pirotehnikom!

U utorak, 27. prosinca, desetak minuta prije 14 sati u Ulici maršala Tita u Šenkovcu dogodila se još jedna prometna neseća s najtežom žrtvom – život je izgubio Valentin Dolović iz Mačkovca, star 65 godina. On je vozio bicikl kad je na njega zbog brzine neprilagođene gustoći odostraga naletjela 56-godišnjakinja iz Zebanec Sela. Zbog udara, biciklist se prevrnuo i pao na kolnik. Vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, ali je liječnička pomoć ostala bez uspjeha. Valentin Dolović ubrzo je preminuo zbog višestrukih ozljeda zadobivenih u nesreći, kako je pokazala obdukcija koja je sutradan provedena nad njegovim tijelom. Vozačica osobnog vozila također je prevezena u bolnicu, ali su njene ozljede bile samo lakše. I vozačici osobnog automobila i preminulom biciklistu izvađeni su uzorci krvi, njoj i urina, radi analize na alkohol. Izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno je da uređaji za zaustavljanje i za upravljanje vozila nisu bili ispravni, zbog čega su s njega skinute registarske pločice. Protiv vozačice osobnog automobila policija će zbog nesreće podnijeti kaznenu prijavu. Valentin Dolović deveta je smrtna žrtva na međimurskim cestama u 2011. godini, a deseta ako se u obzir uzme nesreća u kojoj je sudionik preminuo više od 30 dana nakon udesa, što je službeno mjerilo da se u policijskoj statistici nesreća vodi kao najteža.

U srijedu, 28. prosinca, pola sata nakon podneva umalo se dogodila tragedija u kući obitelji Kranjec u Pribislavcu. U kuhinji kuće Dino Kranjec, rođen 1993. godine, izrađivao je improviziranu eksplozivnu napravu - iz nekoliko je petardi izvadio barutno punjenje i pokušao od toga napraviti jednu veliku petardu. Koristeći se pritom kombiniranim kliještima i čavlom, u jednom je trenutku izazvao eksploziju. Vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku Bolnicu, ali je zbog težine ozljeda odmah potom prebačen u Klinički bolnički centar Dubrava u Zagrebu. Majka Mirjana u eksploziji je ozlijeđena samo lakše, dok su djed i baka, koji su se također nalazili kuhinji, prošli neozlijeđeni.
Liječnici KBC-a Dubrava imali su puno posla nastojeći pomoći Dini. Prva operacija nad njegovom lijevom šakom, koja je u eksploziji teško ozlijeđena, provedena je u u srijedu. Počela je u 19.30 sati, a završila u 1.30 u noći. Prema prvim znacima, ima razloga za optimizam – dok se strahovalo da prijeti amputacija, ona je trudom liječnika KBC-a vjerojatno spašena, kako nam je rekla Dinina majka Mirjana. Ona i suprug Mladen u četvrtak popodne posjetili su svog sina u zagrebačkoj bolnici. Predstoji borba za vid na desnom oku. Liječnici su očistili ozljede oba oka i Dino vidi na lijevo oko, a ovi će dani pokazati kako će biti s desnim. Ostale ozljede koje je Dino zadobio, na desnoj šaci i na natkoljenici, srećom su samo lakše, odnosno površinske. Majka Mirjana nakon posjeta sinu rekla nam je:
- Željela bih poručiti svim majkama neka ne ponavljaju moju pogrešku, neka ne dopuste svojoj djeci ovakvu igru. Suprug Mladen upozoravao je da je to opasno, ali ja nisam bila dovoljno energična i prekinula Dinu. Nisam bila svjesna kolika je opasnost, a Dino je inače dobar dečko, ne traži nevolju. Trebala sam mu eksploziv uzeti i zato kažem roditeljima neka u ovakvim stvarima ne naređuju djeca njima, neka oni naređuju djeci, makar se i posvađali jer će to biti manje zlo.
Apel da se pirotehničkim sredstvima ne igra uputio je i novi ministar zdravstva dr. Rajko Ostojić koji je Dinu posjetio u četvrtak. I Policijska uprava međimurska povodom ovog slučaja ponavlja upozorenje na potrebu krajnjeg opreza pri korištenju pirotehnike, a svakako na suzdržavanje od improvizacija poput ove u Pribislavcu. PU međimurska i ove je godine provela akciju “Mir i dobro” u kojoj su oprez i suzdržanost u korištenju pirotehnike bili važna poruka. U cilju preventivnog djelovanja, PU je u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Nedelišće tiskala i distribuirala stotinjak plakata i oko tisuću petsto letaka tog sadržaja.

Izvor: 2958