Arhiva 04.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Pogrebna, a ne hitna služba!

Problem loše organizirane hitne službe za sjeverni dio Međimurja, o čemu smo opširno izvijestili u prošlom broju Međimurja, ozbiljno je shvatio gradonačelnik Murskog Središća Josip Dobranić te zatražio očitovanje županijske pročelnice za zdravstvo Lidije Bijelić, a potom na konferenciju za novinare pozvao načelnike susjednih općina, od kojih se odazvao samo načelnik Općine Selnica Anđelko Kovačić. Pročelnica Bijelić poslala je gradonačelniku hrpu papira, na što je Josip Dobranić u svom stilu - izvalio:
- Ja to ništ ne kužim.
Skužio je kad su mu lakrdiju od modela hitne službe podrobno pojasnili obiteljski liječnici iz ordinacija u M. Središću koji bi se trebali izmjenjivati u pripravnosti i čekati poziv u pomoć, u slučaju da specijalizirani, brzi čakovečki tim u trenutku nečijeg infarkta ili prometne nesreće bude zauzet drugom nesrećom. Na pitanje što će konkretno poduzeti, gradonačelnik Dobranić kaže:
- Iz kuloara sam čuo što se događa i zatražio dokumentaciju iz županijskog ureda za zdravstvo. Po ovome što sam sada čuo, to što nude ovom dijelu Međimurja nije hitna služba, nego pogrebna! U tom slučaju trebamo razmisliti da Lendavi plaćamo da nam zbrinjava hitne pacijente. Prvo ću kontaktirati župana, a potom ćemo zatražiti i očitovanje iz Ministarstva zdravlja. Brojke vezane samo za naš granični prijelaz dovoljno govore da imamo argumente: u veljači je kroz ovaj granični prijelaz ušlo 23.739 putnika, 47.880 vozila te 4.619 kamiona.
I načelnik Općine Selnica A. Kovačić izrazio je želju da mu se kolege iz susjednih jedinica lokalne samouprave pridruže u težnji da se ispravi ova pogreška, prije nego što postane katastrofalna.
ISPRIKA HZZO-u
Na konferenciji u M. Središću izlagali su naši sugovornici iz prošlog broja Međimurja mr. sc. Biserka Goričanec, dr. i Slobodan Oluić, dr., obiteljski liječnici koji su uz kolegicu Mirjanu Tarandek, dr., postali diskriminirana trojka, izabrana nasumce i bez zdrave pameti za “rezervu” hitnim timovima iz Čakovca.
- Ispričavamo se pravnoj službi Područnog odjela HZZO-a u Čakovcu za čije smo djelatnike u izjavi danoj za list Međimurje rekli da su prisustvovali sastanku u ravnateljstvu u kojem smo prisiljeni na potpis ugovora. Bili smo pod iznimnim stresom te smo za, nama nepoznate, osobe u prostoriji pomislili da su predstavnici HZZO-a, što nije bilo točno – kažu liječnici Goričanec i Oluić.
PONIŽAVAJUĆE I
PRIMITIVNO
Obiteljski liječnici krenuli su dalje te se su obratili središnjici Hrvatske liječničke komore iz koje su dobili nevjerojatan podatak:
- U odgovoru koji smo primili iz HLK-a upoznaju nas da je u studenom prošle godine donesena izmjena općih uvjeta ugovora s HZZO-om, i to upravo zbog tragičnih ishoda po Hrvatskoj u kojoj je hitna mreža bila neorganizirana. Izmjenom je iz općih uvjeta izbačena obveza pripravnosti i dežurstava za liječnike obiteljske medicine. To znači da su naši bazični ugovori s HZZO-om ništavni – pojašnjava novi (i ključan) podatak doktorica Goričanec.
- Ako za tu izmjenu pročelnica Bijelić nije znala, onda ne znam za što prima plaću, a ako je znala, onda nas je svjesno obmanula tražeći da istog trenutka potpišemo ugovor te prijeteći da će nam koncesije biti ukinute ne učinimo li to. Pročelnica Bijelić putem novina nam se obraća ponižavajućim i primitivnim riječima te spominje i novac koji ćemo zaraditi, o čemu uopće nismo mislili govoriti, no, sada i to moramo reći javnosti: za pripravnost svaki treći dan trebali bismo biti plaćeni 15,53 kn bruto po satu, s time da nam nisu znali pouzdano odgovoriti je li to naknada liječniku ili se dijeli na tim, dakle na medicinsku sestru i vozača - dodaje Slobodan Oluić.
Željka Drljić

Ne daj Bože da Golijat misli što David piše

U mrežu hitne zapleo se i pročelnik Upravnog odjela za poslove župana David Vugrinec. Ni od koga upitan, medijima je zbog, kako piše, “nepotpunih informacija” koje su kolale, uputio dopis s “potpunim” informacijama, a bolje da nije. Objasnio je David što je tim 1, a što tim 2, naveo da su liječnici dužni na pripravnost te im i on priprijetio raskidanjem ugovora s HZZO-om koji je u ovoj priči očigledno dežurna babaroga s kojom svi plaše primarce. Iznio je da je Ministarstvu upućen prijedlog da se timovi T 1 uvedu i u M. Središću te da im je odgovoreno da će Hrvatski zavod za hitnu medicinu pratiti stanje i, u slučaju potrebe, predložiti izmjene u hitnoj mreži. Napisao je i da su tri nova sanitetska vozila Zavoda za hitnu medicinu koštala 1,200.000 kuna te dodao da su državna sredstva koja se godišnje izdvajaju za ovu namjenu povećana za 3 milijuna...
Pa da su godišnja sredstva od države povećana i za 50 milijuna – to bi u ovom slučaju značilo da proporcionalno uloženom raste aspurd: više para - lošija hitna! Kad je ovaj dopis u četvrtak stigao (i) u naše uredništvo, ponadala sam se da župan i dožupan već naveliko kukuriču ministru zdravlja o ozbiljnoj opasnosti u koju se dovode žitelji jednog dijela Županije. Kad ono, što bi rekli u Sinju – u ništa! Diskriminiranim građanima sa sjevera ostaje nada da Golijat ne misli što David piše. Teško njima ako ih ni vlastiti župan ne bude zastupao!(žd)

Izvor: 2971