Arhiva 23.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

POKRENUT POSTUPAK OSNIVANJA IPA CENTRA U GORNJEM KURŠANCU

Niz dobrih okolnosti poklopilo se 2009. godine kada se u katastarskoj općini Pušćine prodavala parcela koju vlasnik, zbog starosti, više nije mogao održavati niti pronaći namjenu. Kako se taj prostor nalazi tik uz spomen-ploču postavljenu u čast Željku Murku, policajcu poginulom na tom mjestu tijekom potjere za počiniteljem kaznenog djela, IPA Regionalni klub Međimurje - Čakovec zainteresirao se za kupnju.
IPA (International Police Association) je Međunarodno policijsko udruženje, strukovna organizacija policajaca koja okuplja 400 tisuća članova u 61 državi svijeta. Klub u našoj županiji pojavljuje se kao njezin sastavni dio, a trenutno su izuzetno angažirani u prikupljanju novca kako bi realizirali projekt otvaranja IPA Centra. U razgovoru s predsjednikom Regionalnog kluba IPA Međimurje Darkom Dragičevićem, koji s puno žara iznosi sve pojedinosti koje sugovornika mogu zanimati, doznajemo da će to biti centar sa sportsko-rekreativnim i sadržajima za odmor.
- Mi smo za zemljište dogovorili cijenu u visini 55 tisuća kuna, no time nismo zaokružili priču same parcele. S obzirom da se do nje dolazi preko još jedne privatne parcele, htjeli smo otkupiti i taj dio, no vlasnik se nije složio. Susjedi na suprotnoj strani prodali su nam dijelove svojih parcela, pa se ukupna cijena zemljišta digla na 90 tisuća kuna. Sa svima smo dogovorili da do konca godine isplatimo ugovorene iznose u cijelosti - ističe Dragičević. Projekt je predstavljen županu Ivici Perhoču, čakovečkom gradonačelniku Branku Šalamonu i načelniku Općine Nedelišće Mladen Horvatu koji su najavili podršku u okvirima mogućnosti. Jednako tako, s planovima je upoznat i Miljenko Vidak, predsjednik IPA Sekcije Hrvatska i njezin Upravni odbor. Na novinarsko pitanje što su osnivanjem ovakvog centra željeli postići kao cilj, Darko Dragičević odgovara:
- Željeli smo spriječiti prodaju mjesta koje budi tužne uspomene za većinu međimurskih policajaca i upustili smo se u to unatoč recesiji. Naše akcije za prikupljanje novca započele su još u veljači i još uvijek traju. Održali smo jedan koncert i do danas imamo velik broj donatora kojima smo iskreno zahvalni jer prihod je namijenjen ovoj ideji. Trenutno smo u, nazvat ću ga tako, partnerskom odnosu s Alojzom Tomšićem iz Železne Gore i Zvnkom Kermanom iz Nedelišća, vinarima koji su svoja vina u određenom postotku namijenili nama. To funkcionira tako da se kupnjom butelje njihovih vina 5 kuna automatizmom namjenjuje međimurskoj IPA-i.
U šumi kraj Drave
Prostor na kojem će biti ustanovljen IPA Centar nalazi se u Gornjem Kuršancu u šumi kraj Drave, uz rukavac koji je najvećim dijelom, u vrijeme kupnje, obrastao niskim raslinjem.
- Bilo je nužno raskrčiti taj prostor i pokositi ga, što smo i učinili. Prilazi se šljunčanim putem od Gornjeg Kuršanca, dravskom šumom sve do pozicije na kojoj počinje most preko Drave, na cesti Čakovec - Varaždin. Radi se o tri i pol tisuće kvadratnih metara prostora, gruntovno sređenog. Okolo su parcele privatnih vlasnika na kojima se već nalaze montažne kućice. To je vrlo ugodan prostor u kojem se možete odmoriti i relaksirati - ističe Darko Dragičević.
IPA Međimurje uredit će direktan šljučani put do svog budućeg centra i šljunčano parkiralište. Predviđaju postaviti i dječje igralište, kućicu s montažnom drvenom nadstrešnicom za boravak oko 200 osoba.
- Tu bismo postavili i fotografije iz kućnih i službenih arhiva vezane uz posao međimurskih policajaca, za vremensko razdoblje od 1990. do 2010. godine. To bi, na neki način, bio povijesni prikaz ovdašnje policije, osobito iz razdoblja Domovinskog rata, s fotografijama 14 poginulih i dvojicom nestalih policajaca te Željka Murka. Ovdje planiramo održavanje nastave u prirodi za učenike naših škola i šire. Zamišljamo da bi, primjerice, satove povijesti ovdje mogli upotpunjavati naši aktivni ili umirovljeni policajci pripovijedajući o Domovinskom ratu - kaže naš sugovornik.
IPA Centar bit će na korištenje članovima IPA-e, ali i svim policijskim sindikatima i umirovljenicima policije.
Vizija
- Nakon što ustanovimo Centar, u planu imamo uređenje trim staze s 14 postaja za odmor i rekreaciju trkača. Na trasi staze podigli bismo dva drvena pješačka mosta i u budućnosti bi se mogao napraviti izlaz s državne ceste, prije mosta u smjeru Varaždina. Za podizanje IPA Centra potrebno nam je oko 100 tisuća kuna, za uređenje trim staze 10 tisuća, a parkiralište uz državnu cestu ovisit će o dogovorima koje tek planiramo realizirati - kaže Darko Dragičević i dodaje da su na lokalnoj razini već potvrdili svoje razumijevanje za projekt te da je ono poželjno i s viših instanci, onih državnih. Tim više što se ne radi o visokim iznosima novca potrebnog za uređenje budućeg IPA Centra.
Sve pojedinosti o tijeku projekta, mogućnostima razvoja, novčanim donacijama mogu se pronaći na internetskim stranicama www.ipa-medjimurje.hr. Oni koji su već ovog trenutka odlučili dati simboličan doprinos, svoje uplate mogu obaviti na račun Regionalnog kluba IPA Međimurje kod Međimurske banke d.d. 2392007-1100051027.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2904