Arhiva 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

VIKAO JE DAJ NOVAC, PUCAT ĆU, ALI SAM ODBILA

POKUŠAJ RAZBOJSTVA U ČAKOVCU

U subotu ujutro pokušana je još jedna razbojnička pljačka u Čakovcu. U mjenjačnicu Breza u Ulici Tome Masaryka (kod autobusnog kolodvora) u 9.20 sati ušao je muškarac zamaskiran vunenom kapom s prorezima za oči i od zaposlenice mjenjačnice uz prijetnju pištoljem zatražio novac:
- Odbila sam, a on je počeo lupati po vratima koja dijele prostor za nas zaposlenice od prostora za mušterije. Rekao je da će pucati, - rekla nam je Natalija Vikert koja je u subotu bila za pultom.
Razbojstvo je potom dobilo neobičan tijek. Pozive za pomoć čuli su i gosti u kafiću istog imena, čijeg je prostora mjenjačnica zapravo dio. Jedan od gostiju odlučio je djelovati, reagirao brzo i pošao za razbojnikom koji je potrčao preko Autobusnog kolodvora u pravcu sjevera. Njegova odlučnost znatno je pomogla policiji jer im je dao dobar opis razbojnika. Policija je također bila brza. Još istog dana u 15.35 sati uhićen je mještanin Sitnica kod Murskog Središća (23). Policijska istraživanja pokazala su da je on pokušao razbojstvo u Brezi, ali i da je počinitelj razbojstva 22. rujna, u Hotelu park u Čakovcu. Tada je također uz prijetnju plinskiom pištoljem imao uspjeha, uzeo je manji iznos. Može se kazati da je pokušaj razbojništva bio diletantski. Već izbor trenutka i mjesta za prepad je čudan, subotnje prijepodne, svega stotinjak metara od centra Čakovca. Vjerojatnost uspjeha prepada bila je smanjena iz još jednog razloga – mjenjačnica Breza dobro je osigurana, prostor za zaposlenice je od prostora za mušterije potpuno odijeljen staklenom pregradom i vratima koja se otvaraju samo s unutarnje strane. Na onoga tko se “ozbiljno” bavi razbojništvom ovo bi moralo djelovati odvraćajuće.
- Već smo jednom bili na udaru razbojničkog napada, prije jedanaest godina, tada sam bila i teže ozlijeđenja. To je razlog zašto smo prostor mjenjačnice temeljito osigurali, - rekla nam je Marija Golić, vlasnica mjenjačnice.
Mudrost ovog poteza pokazuje se baš u situacijama kakva je bila u subotu, iako ne odbija preventino one čiji su razlozi čudni. Takvih razbojstava će vjerojatno biti još i oni koji rade u financijskim ustanovama moraju živjeti s određenom dozom straha.
-Što nas ne ubije čini nas jačima – komentirale su iskustvo šoka u subotu Marija Golić i Natalija Vikert.

Izvor: 2848