Arhiva 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Pola milijuna kuna pomoći Katruže

Novi upravitelj zaklade solidarnosti Katruža je Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije, čija funkcija statutarno podrazumijeva funkciju vođenja zaklade. Na konferenciji za medije, koju je sazvao zajedno s predsjednikom Upravnog odbora Miroslavom Horvatom, dr. med., istaknuo je da je Katruža u vremenu gospodarske recesije pred istim problemima kao i velika većina institucija.
Za dvije sljedeće subote, 12. i 19. prosinca najavljena je prodaja Katružinih božićno-novogodišnjih čestitki, od čega će prihod biti usmjeren na (su)financiranje posebnih dodataka prehrani i lijekova teško oboljelim pacijenatima.
- Autor motiva na našim čestitkama je Bojan Damiš kojem smo zahvalni na angažmanu i suradnji, jednako kao i tiskari Zrinski koja nam uvijek izlazi ususret u ovakvim projektima. Imat ćemo štand na Trgu Republike i prodavati čestitke sljedeće dvije subote, a one se mogu kupiti i uredu Međimurske županije - istaknuo je M. Posavec pozivajući građane da se vrate lijepim običajima slanja čestitki putem pošte.
Uz čestitke, 12. prosinca će se na štandu Katruže prodavati i majice koje je navijačka skupina Bad Blue Boys iz Zagreba donirala Zakladi kao svoj doprinos. O samoj financijskoj potpori Zakladi govorio je M. Horvat, dr. med., dodajući da neke općine i gradovi još uvijek nisu članovi Zaklade.
- Novčanu potporu daju nam općine i gradovi koji su članovi Katruže, jednako kao i tvrtke i građani. Dosad smo donirali 3 milijuna kuna pomoći spašavajući time ljudske živote i pomažući u liječenju. U pravilu, sufinanciramo nabavku skupih lijekova pri čemu, na žalost, moram dodati da su potrebe sve veće. Godišnje na raspolaganju imamo između 300 i 500 tisuća kuna, a to sve ovisi o uplatama članova i građanstva općenito. Još uvijek ima jedinica lokalne samouprave koje nisu članovi Katruže, no nadam se da će to postati - istaknuo je na konferenciji za medije M. Horvat dodajući da je i stalna podrška Radija 1 kao organizatora akcije Radio gorice također dragocjena.
U ovom trenutku zaklada razmatra nekoliko zahtjeva za pomoć i nakon što nekima od njih udovolji, utrošit će pola milijuna kuna ovogodišnjih novčanih pomoći.
- Na žalost, nekim tražiteljima pomoći smo ponekad morali dati negativne odgovore i na tome se ispričavam. Nismo im mogli izaći u susret jer naprosto nismo imali dovoljno novca na raspolaganju - zaključuje Horvat.
A. Ličanin

Izvor: 2851