Arhiva 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Polako sve hladnije

U nedjelju navečer i u noći na ponedjeljak jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove Dalmacije. Tijekom večeri velik dio južne Dalmacije zahvatili su jači pljuskovi. Između 20 i 21 sat nevrijeme je zahvatilo grad Dubrovnik. Uz vrlo jako jugo s olujnim udarima, padala je obilna kiša, a bujice su preplavile mnoge ulice. Tragedija je izbjegnuta kada se zbog obilnih oborina u centru Dubrovnika, na raskrižju kod robne kuće Minčeta, otvorila rupa nasred ceste, a rupu je prekrila bujica. Vozač je, nesvjestan opasnosti, upao u rupu vozeći se automobilom, no, sreća u nesreći je što nitko nije stradao. U jakom južnom strujanju, s prednje strane ciklone, sredinom noći razvio se olujni sustav oblaka na moru pred Šibenikom, a u prvim minutama ponedjeljka zahvaćeno je šire šibensko područje. Nevrijeme je u Šibeniku stiglo u dva vala, a grad je prolazno ostao bez napajanja električnom energijom. Uz jak vjetar i kišu, povremeno je padala tuča. Nakon Šibenika, nevrijeme se nastavilo kretati prema drniškom području. Ovako jaka konvektivna aktivnost nije uobičajena za ovaj dio godine. Temperature zraka znatno su više od klimatološkog prosjeka za dio godine, a više temperature znače i više energije u troposferi te burnije procese.
O nesvakidašnjoj toplini svjedoči i podatak da je u Splitu treći dan za redom oboren datumski rekord prosječne dnevne temperature zraka. Ona je u nedjelju iznosila 14,8°C, a tako visoka prosječna dnevna temperatura zraka nije zabilježena od početka službenih meteoroloških mjerenja. Za razliku od Dubrovnika ili Šibenika, Split do ponedjeljka nisu pogodile izraženije oborine od aktualne ciklone.

Iza nas je prva polovica središnjeg mjeseca klimatološke zime, a o neuobičajenoj toplini koja je, prema prvim analizama u prvoj dekadi siječnja bila i rekordna, već smo pisali. No, ovo ne znači da je zima ove godine digla ruke od nas. Prisjetimo se samo dvije godine unatrag, kad je siječanj bio vrlo topao, a onda je u veljači došao jak zimski prodor, pa su se zaledile rijeke, a Dalmacija je bila zatrpana snijegom! Nema naznaka da će se slično dogoditi ove godine, ali nikad se ne zna. Nakon toplog početka tjedna, čini se da bi od sredine tjedna polako došlo do hlađenja. To bi nam donijelo primjerenije temperature zraka u drugom dijelu tjedna, ali još nije sigurno hoće li biti i oborina.
U ponedjeljak i dalje toplo, izmjena sunca i oblaka uz južinu. Malo kiše moglo bi pasti uglavnom navečer. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni. Temperatura zraka oko 12-14 Celzijevih stupnjeva.
Ponovo malo više kiše može pasti u utorak, ali ni to neće biti velike količine. Malo bi zahladilo, ali ništa posebno. Zapuhat će sjeverni vjetar, pa će temperatura zraka cijeli dan biti između 4 i 7 Celzijevih stupnjeva. Krajem dana konačno će se malo popraviti utjecaj vremena na zdravlje i raspoloženje, pa će meteoropati odahnuti.
U srijedu većinom suho, sa sunčanim razdobljima, ugodno i zdravije vrijeme. Jutro malo hladnije, uz mjestimičnu maglu, a danju ugodno toplo, uz većinom slab vjetar i najvišu temperaturu između 7 i 9 Celzijevih stupnjeva.
Četvrtak nam donosi novu promjenu vremena. Ponovo će biti oblačnije, a čini se i hladnije. Moguće su i slabe oborine, kiša, ali, uz pritjecanje hladnijeg zraka kasno navečer, nije isključena ni susnježica, a ponegdje i slab snijeg. Važno je naglasiti da se ne očekuje neki veliki ozbiljan snijeg. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar.
Još malo hladnije vrijeme čeka nas tijekom petka. Moguće su vrlo slabe oborine, a s obzirom na temperaturu, mogao bi to biti slab snijeg. Zasad se ne vidi neki veliki pravi snijeg na tlu jer se čini da će snijeg biti preslab da bi stvorio neki pokrivač na tlu. Možda samo malo dekorativno. Puhat će hladan sjeveroistočni vjetar.
U danima vikenda izgleda da ćemo konačno imati primjerenije temperature zraka. Bit će većinom suho, ali, zbog blizine ciklone, nije isključeno da se situacija promijeni i dođu i oborine. U slučaju da ipak bude i oborina, nije isključena ni pojava snijega, osobito tijekom nedjelje i u ponedjeljak. Vratit će se jutarnji mrazovi, a i dnevna temperatura će biti zimska.
Preporučamo da pratite našu Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060/555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fiksnih te 4,78 kn/min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234. (prognoza izrađena 20.1.)

Izvor: 3065