Arhiva 24.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

"Policijski sat" za maloljetnike sve stroži

Na redovnoj tiskovnoj konferenciji u Policijskoj upravi međimurskoj 22. listopada načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević upoznao je javnost s nastavkom policijskih aktivnosti vezanih uz zaštitu maloljetnika od alkohola. Proteklog vikenda policija je ponovo noću izašla na ulice Čakovca, Preloga i Murskog Središća, u suradnji s djelatnicima Državnog inspektorata te komunalnim redarstvom Grada Čakovca. Rezultati akcije govore da je posao tek započeo: u Čakovcu su utvrđena 3 prekršaja, od čega se jedan odnosio na prodaju alkoholnih pića maloljetnicima u trgovini, 2 točenja alkohola maloljetnicima u lokalima te čak 65 prekršaja konzumiranja alkohola na javnim površima. Od tih 65 prekršitelja 14-ero je bilo maloljetnika u dobi od 16 do 18 godina. U Čakovcu su utvrđena i dva prekrašaja iz domene zloupotrebe droge.
U Prelogu je izvršen nadzor jednog ugostiteljskog objekta te je jedan maloljetnik zatečen nakon 23 sata bez nadzora punoljetne osobe, dok je na području Murskog Središća izvršen nadzor 7 ugostiteljskih lokala i provjereno 89 osoba, no, prekršaji nisu utvrđeni.
Iz PUM-a pozivaju nadležne u zajednici i roditelje na suradnju u zaštiti maloljetnika. Osim roditeljske skrbi, više angažmana očekuje se i od jedinica lokalnih samouprava te civilne scene u cjelini, kako bi se mladima ponudili što kvalitetniji sadržaji i prostori jer... negdje moraju izaći i družiti se s vršnjacima.
Načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić ističe:
- Zasada samo upozoravamo i apeliramo na ugostitelje, trgovce i roditelje da su dužni odgovorno postupati u radu i odgoju. I dalje ćemo vršiti pojačane nadzore, ali uz represiju, zato podsjećamo trgovce i ugostitelje da su kazne iznimno visoke – kaže Gosarić. Kazne se za točenje ili prodaju alkohola maloljetnicima kreću i do 100.000 kuna za pravne osobe, a odnose se i na odgovorne osobe unutar pravne osobe, konobare itd. (žd)

Izvor: 3000