Arhiva 27.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

POLJOPRIVREDA: Snježana Šalković najavila ostavku

U petak je u Maloj Subotici, u restoranu Fortuna, održana godišnja skupština Udruge uzgajivača simentalskog goveda Međimurske županije.
Udruga je pred nešto više od dvije godine bila gotovo zamrla, što bi uzgajivačima simentalca bio velik problem jer, bez postojanja udruge koja je nositelj uzgojnog programa, nije moguće umatičenje uzgojno valjnih grla. No, tada je život Udruge spasio Tomislav Kolak, umirovljeni pročelnik ureda Hrvatskog stočarskog centra u Čakovcu koji je tijekom 2009. godine uspio konsolidirati rad Udruge i sačuvati joj status uzgojne organizacije.
Prošle je godine na čelo Udruge stala Snježana Šalković iz Preloga, no ona je na ovogodišnjoj skupštini najavila ostavku na dužnost predsjednice jer, sudeći po izvješću o radu, Udruga izvan pokojeg (pojedinačnog) nastupa na MESAP-u nema posebnih aktivnosti. Aktivnija je nacionalna središnjica udruga uzgajivača simentalca, a i članstvo je u Međimurju malobrojno.
Iz te pozicije možda su dobar izlaz ponudili Josip Fučec iz Ivanovca i Vladimir Bobičanec iz Sivice koji su predložili da se – ako nema dovoljno snage za samostalan rad, Udruga pridruži Udruzi proizvođača mlijeka Međimurja kao ogranak koji bi imao status uzgojne organizacije, a cijela bi se problematika trebala raščistiti u iduća dva tjedna.
Na skupštini se iskoristilo vrijeme i za malo edukacije: Mladen Strbad, ing. stoč., iz Tvornice stočne hrane održao je predavanje o ishrani krava, a mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr., pročelnik Ureda HPK-javne poljoprivredno savjetodavne službe, o novom sustavu poticaja i administrativnim obvezama poljoprivrednika koje su nastupile s ovom godinom.
(MB)

Izvor: 2922