Arhiva 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

POLJOPRIVREDNI SAJMOVI: Od voća do ljuka

Predstojeći će vikend u Međimurju obilježiti tri tadicijske poljoprivredničke manifestacije - U Donjem Kraljevcu, Belici i Donjoj Dubravi.

Voćarski sajam od 29. do 31. kolovoza

U petak, 29. kolovoza, u 10 sati u Donjem Kraljevcu, u sportskoj dvorani počinje trodnevni IX. međunarodni voćarski sajam u organizaciji Općine Donji Kraljevec, Međimurske županije, Županijske komore Čakovec i partnera. Prije otvorenja, sastaju se tamo hrvatski župani i gradonačelnici, kako bi raspravili što regionalna samouprava voćarima može pomoći u podizanju konkurentnosti hrvatske voćarske proizvodnje. Kao i svake godine, na sajmu će stručnjaci održati niz predavanja o aktualnim temama u voćarstvu, ove godine s posebnim naglaskom na uzgoj lupinastih voćnih sorti.

Međimurski kalamper 30. kolovoza

 Belički XIV. festival međimurskoga kalampera (koji još nije brendiran pod zavičajnim nazivom) je u subotu, 30. kolovoza. Organiziraju ga Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i Općina Belica. Mimohod sudionika festivala s prikazom agrotehnike od motike do automatike počinje već u 8 sati, u 10 sati je službeno otvorenje festivala s prikazom ove godine uzgajanih sorti krumpira, a zatim je otvorenje ekoetnoparka, sve u i uz društveni dom  u Belici.

Dobravski ljuk 31. kolovoza

U Donjoj Dubravi u nedjelju, 31. kolovoza, treću godinu zaredom, obilježava se Dan dobravskoga ljuka i ekološke (poljoprivedne) proizvodnje. Otvorenje manifestacije je u 11:30 sati u dvorištu Doma kulture Zalan, a nakon razgledavanja štandova na kojima će uglavnom povrtlari uz dobravski ljuk izložiti i svo drugo povrće i domaće prerađevine (zimnicu, voćne namaze, pekmeze, sokove), je predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka (u 15 sati). 

Dan dobravskoga ljuka Josipu Sabolu, “motoru” manifestacije, pomogli su organizirati Općina Donja Dubrava i općinske udruge - UHVDR-a, Udruga žena, Udruga umirovljenika, Seljačka sloga, Crveni križ i Puhački orkestar, a i suorganizator - Udruga Duga Čakovec. (mb) 

Izvor: 3096