Arhiva 17.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Poljski primjer decentralizacije i privlačenja europskih sredstava zaintrigirao Međimursku županiju

Međimurski dožupani Sandra Herman i Zoran Vidović boravili su u Poljskoj, u Bukowini Tatrzanskoj, na Forumu regija Poljske i Hrvatske održanom po četvrti put.

Pokrovitelji skupa su predsjednici dviju zemalja Bronislaw Komorowski i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Senata Poljske Bogdan Boruswicz i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a organizatori Hrvatska zajednica županija i Savez Vojvodstava Republike Poljske.

Naši dožupani bili su u društvu Tomislava Tolušića, predsjednika Hrvatske zajednice županija. Ovime je nastavljena dosadašnja uspješna suradnja hrvatskih i poljskih vojvodstava, a koja je samo potvrđena na najbrojnijem skupu dosad gdje su razmijenjena iskustva regionalnih jedinica. Kako je naglašeno, Poljska je školski primjer učinkovite decentralizacije u Europi, primjer na kojem Hrvatska treba položiti svoj ispit reforme regionalne samouprave.

Nakon što je Republika Hrvatska postala dijelom Europske unije, Međimurska županija našla je svoje mjesto u Uredu hrvatskih regija u Bruxellesu, a to vrijeme uvelike su pridonijeli u uspješnoj provedbi projekata kojih ne nedostaje. Naime projekti na sjeveru zemlje su brojni, vrijede stotine milijuna kuna te smo kao Županija pokazali da taj prostor privlačenja novaca iz fondova Europske unije i dan potencijal znamo iskoristiti. Poljski primjer vrijedan je pažnje i praćenja jer svjedoči o uspjehu privlačenja sredstava iz europskih fondova. Čak 70 posto europskog novca u poljskim vojvodstvima (poput naših županija) je izvor financiranja brojnih projekata. Do 2020. godine upravljat će s 31 milijardom eura. Dožupanica Sandra Herman u tom je svjetlu u Poljskoj istaknula i ovo:

- Mi smo jedina kontinentalna destinacija koja tijekom deset godina bilježi do 14 posto povećanja broja noćenja, uz opravdani omjer ulaganja i privlačenja sredstava. Naša Turistička zajednica je uspjela sa svojih 700 tisuća kuna multiplicirati financijski iznos kroz europske projekte i dovesti ga do razine 3,7 milijuna kuna, pri čemu je najveći udio imala biciklistička trka u regiji, za koju je potpisan petogodišnji ugovor "Tour of Croatia".

Zoran Vidović pak je u Poljskoj predstavio potencijale u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, rekavši i ovo:

- Budući razvoj poljoprivrede temelji se na tri uravnotežena stupa ekonomiji, socijali i zaštiti okoliša. U Međimurskoj županiji idemo tim smjerom, povećavamo broj gospodarstava, osiguravamo strukturnu prilagodbu i porast konkurentnosti, u skladu s jačim integriranjem hrvatskog u europsko gospodarstvo.

 

Slijedeći Forum će biti održan u rujnu u Zagrebu. U našem glavnom gradu iskustva će izlagati poljski partneri, a glavna će tema biti poticanje gospodarstva kroz aktivnosti regionalne samouprave. 

Izvor: 3138