Arhiva 09.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

POMAKLA SE ZEMLJA NA GROBLJU U PLEŠKOVCU

Nakon klizišta u Grabrovniku, Robadju, Banfiju i Železnoj Gori zemlja se pomakla i u Pleškovcu. Na poziciji groblja jasno su vidljivi pomaci zemlje koji su prouzročili pomjeranje grobova, staze i ograde. U razgovoru s načelnikom Anđelkom Nagrajsalovićem saznajemo da je klizanje tla vjerojatno plitko i ne seže duboko, kao primjerice na štrigovskom području. To je vidljivo po tome što su se pomaknuli nadgrobni spomenici, ali ne i grobnice.
Doduše, sve rečeno su procjene, a geotehnički će elaborat dati detaljnu ekspertizu.
- Čekamo ponude za izradu geotehničkog elaborata s geodetskom podlogom groblja. Već smo obavili neke konzultacije i uvid u stanje na terenu, tek toliko da imamo uvid u ono što nas očekuje. Prve informacije govore kako bi nas sanacija mogla stajati između dvadeset i trideset eura po kvadratnom metru zemljišta. Ako vam kažem da je klizištem obuhvaćeno oko deset tisuća kvadrata, onda je jasno da govorimo o dvije, tri stotine tisuće eura troška koji ni na koji način nismo mogli planirati.
Ovog trenutka uopće nemam ideju gdje ćemo taj novac uzeti, ali idemo redom rješavati problem - kaže Nagrajsalović.
Prvo što će uslijediti je izrada elaborata koji će predvidjeti mjere sanacije klizišta na groblju. Klizište se grobljem kreće dijagonalno i obuhvaća dio od mrtvačnice prema sredini grobnog polja. Niže groblja, prema šumi i privatnom poljoprivrednom posjedu, također su vidljiva propadanja tla i njegova spuštanja naniže. To je prouzročilo pomicanje betonskih stupova koji nose ogradu groblja.
- Na području Općine Štrigova župan je proglasio elementarnu nepogodu, a može li to učiniti i kod nas - tek moramo procijeniti. To bi nam, u svakom slučaju, nešto značilo jer bismo mogli očekivati financijsku pomoć države, ali i Županije. Precizniju procjenu troška sanacije tek ćemo čuti, no sigurno je da to ne možemo financirati potpuno sami - ističe Nagrajsalović.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2911