Arhiva 14.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

POPLAVE

Iz upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove javljaju kako je u subotu i nedjelju ujutro na širem području Čakovca palo 890 mm kiše po četvornom metru. Nove količine oborina stvorile su probleme i na čakovečkom području no do kasnih prijepodnevnih sati, stanje je normalizirano.

 

Od ranog jutra gradske službe, Javna Vatrogasna postrojba Grada Čakovca i Dobrovoljna vatrogasna društva su na terenu, te nastoje što brže sanirati posljedice rekordnih vodostaja i količina oborina. Lokacije na kojima je voda stvarala najviše problema obišli su i gradski dužnosnici. Gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenik gradonačelnika Mario Medved, koji je ujedno i načelnik Stožera službe zaštite i spašavanja Grada Čakovca, održali su sastanak s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem na kojem su ga upoznali sa situacijom na čakovečkom području.

Glavni zapovjednik se kasnije u prostorima Javne vatrogasne postrojbe u Čakovcu sastao s čelnim ljudima Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije te županom Matijom Posavecem

Što se tiče područja Grada, za razliku od prethodnog dana, u nedjelju nije bilo zatvorenih prometnica, a stanje su u Žiškovcu, Slemenicama, Krištanovcu i Novom Selu Rok normalizirao. Vodostaj Trnave je u prijepodnevnim satima dosegnuo maksimum, te se na čakovečkom području počeo smanjivati. Ukoliko nebude novih oborina, stanje bi se trebalo normalizirati. 

 

Iz upravnog odjela za poslove župana pak kažu da će štete biti, ali je pravovremenom reakcijom izbjegnuta katastrofa.  U prostorima Općine Selnica danas prijepodne održan je izvanredni sastanak Stožera zaštite i spašavanja na temu trenutne situacije oko rasta vodostaja rijeka Mure i Drave te potoka Trnave, a s glavnim ciljem utvrđivanja mjera, te zaštite stanovništva i njihove imovine. 

 

Pod predsjedanjem zamjenika župana Međimurske županije, ujedno načelnika Stožera zaštite i spašavanja Zorana Vidovića i župana Međimurske županije Matije Posavca, na sastanku su predstavnicima stručnih službi, općina i gradova dane prve informacije zatečene na terenu, a posebno je izvješće pripremio načelnik Stožera Zoran Vidović koji je naglasio kako je utvrđeno da je najkritičnije u naseljima Općine Nedelišće zbog izlijevanja Trnave i Gradu Mursko Središće kojem, unatoč dobroj pripremljenosti i preventivnom djelovanju prijeti rijeka Mura. Nakon što je Maloj Subotici zbog Trnave prijetio vodeni val iz Nedelišća, tamo se stanje nakon pravodobne intervencije normalizira. Danas oko 12:30 sati, nakon što je vodostaj Mure bio viši od 450 centimetara, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. 

 

Na sastanku je bilo riječi o premalom broju vreća za zečje nasipe, te je župan dogovorio dostavu 10 tisuća novih vreća. Iako je naglašeno da možda ne postoji potreba za ovakvom brojkom, naglasio je, to je potrebno jer već teku pripreme za moguće nove vodne nanose. Osim toga, na njegov zahtjev u Međimurje stiže 15-20 novih pumpi. Pumpe će se najprije iskoristiti za hitno ispumpavanje vode iz akumulacijskih i ostalih jezera, a kasnije i za prepumpavanje potopljenih kućanstava Međimurske županije.

 

Slike obilazaka i sastanka pogledajte u fotogaleriji.

Izvor: 3098