Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

POREZNA DUGOVANJA: Betex duguje 26,8 milijuna kuna!

Čakovečki Područni ured Porezne uprave ove je godine do kraja mjeseca veljače, kada je bio rok za predaju, zaprimio 17.602 porezne prijave. Od toga je ispostavi Čakovec predano 11.518, onoj u Prelogu 3.557, a u Murskom Središću 2.507 prijava.
Ukupan broj od 17.602 prijave predstavlja otprilike 10 posto više nego prošle godine, kad je zaprimljeno 16.138 prijava, kažu u Područnom uredu. Podsjetimo, porezne prijave obvezni su prijaviti građani koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaća ili mirovina) kod 2 ili više poslodavaca istodobno, oni koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti koji se utvrđuje na temelju poslovnih knjiga, zatim oni koji su ostvarili dohodak izravno iz inozemstva u slučaju ako porez već nisu platili prema tuzemnim propisima, kao i svi od kojih Porezna uprava naknadno zatraži da podnesu poreznu prijavu.
Ovih je dana u poreznim upravama počeo unos podataka, zatim slijedi obrada prijava, dok se prvi povrati poreza mogu očekivati krajem mjeseca travnja.
S obzirom da je broj zaprimljenih prijava veći nego prošle godine, dok su istodobno ukinute pojedine olakšice poput one za investicijsko održavanje, za kamate na stambene kredite te za dopunsko zdravstveno osiguranje, u Poreznoj upravi pitali smo i koji su razlozi povećanog broja. Kažu da je tome tako zbog oporezivanja inozemnih mirovina, zatim korištenja neoporezivog iznosa dividende i udjela u dobiti u iznosu do 12.000 kuna, preraspodjele osobnih odbitaka za uzdržavane članove na godišnjoj razini te primjerice iskorištenju 12 osnovnih odbitaka poreznih obveznika koji su u tijeku 2012. godine ostali bez posla ili duže vrijeme bili na bolovanju.
Prisjetimo se i kako je bilo prošle godine. Najveći utvrđeni dohodak za 2011. godinu iznosio je 3 milijuna 700 tisuća kuna i bio je ostvaren „s osnove drugog dohotka“. U Poreznoj upravi ne otkrivaju na koju se djelatnost, odnosno aktivnost odnosio „drugi dohodak“ u konkretnom slučaju, no, spomenutim pojmom obuhvaćen je niz poslova – od sportaša ili umjetnika do članova skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava… Najmanji dohodak, odnosno gubitak iznosio je 950.000 kuna. Ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja.
Građani koji nisu predali poreznu prijavu, a to su bili dužni učiniti, mogu biti drakonski kažnjeni – iznosima od 5.000, pa do čak pola milijuna kuna.
Najveći dužnici iz srpnja prošle
godine u stečaju
Nakon što je to prvi put, uz veliku medijsku pompu, učinjeno krajem srpnja prošle godine, Porezna uprava i dalje svaka tri mjeseca objavljuje podatke o poreznim dužnicima. Podsjetimo, na listi dužnika s područja Međimurske županije prošlo ljeto, kada su podaci prvi put obznanjeni, nalazilo se ukupno 238 tvrtki. Najveći iznos, čak 41 milijun 81 tisuću kuna dugovao je Jelen d.d. Čakovec. Slijedila je također čakovečka tvrtka - Modna industrija konfekcije s 25 milijuna 24 tisuće kuna te Betex d.o.o. sa sjedištem u Belici koji je na ime poreza dugovao 20 milijuna 494 tisuće kuna. Čak 18 milijuna 769 tisuća kuna nepodmirenih obveza imalo je građevinsko poduzeće Međimurje beton d.d., dok su ostale tvrtke s liste dugovale manje od 10 milijuna kuna.
Kako je sada?
Nešto više od pola godine kasnije, na kraju ovogodišnjeg siječnja, stanje na popisu bilo je sljedeće: broj tvrtki koje imaju nepodmirene obveze smanjen je s 249 na 189. Jelena d.d. više nema na popisu jer je, kao što je poznato, ta tvrtka otišla u stečaj. Iz istog razloga „izbrisana“ je i Modna industrija konfekcije.
No, neslavno prvo mjesto zato je zauzeo belički Betex d.o.o. s ukupno 26,810.040 kuna poreznih dugovanja. Slijedi Međimurje beton d.d. (poduzeće čiji su radnici proteklih dana zbog neisplaćenih plaća i štrajkali) s 21,733.931 kunom, dok je na trećem mjestu Teus-bb d.o.o., javnosti manje poznata tvrtka iz Savske Vesi s 5,864.122 kune duga.
45 međimurskih tvrtki duguje između jednog i četiri milijuna kuna, a ostale manje od milijun.
U šest mjeseci
dugove podmirilo manje od 100
građana
Kada je riječ o ostalim poreznim obveznicima – građanima te „fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost“ na, u ono vrijeme nazivanom „Vladinom stupu srama“, u srpnju prošle godine nalazilo se 2.140 osoba. Iznosi njihovih dugova kretali su se od najmanje 15 tisuća, pa do 4 milijuna 185 tisuća kuna, koliko je državi dugovao građevinski obrtnik iz mjesta Šandorovec.
Na kraju ovogodišnjeg siječnja broj dužnika tek je neznatno smanjen. Bilo ih je 2.042. Najviše, 2,604.970 kuna duga „ubilježeno“ je kod muškarca iz Pušćina. Žena iz Gornjeg Hrašćana dugovala je 2,253.475 kuna, dok je treći na listi bio muškarac iz Domašinca s 2,239.258 kuna. Uz navedene, još su trojica dužni više od 2 milijuna kuna, a onih koji duguju između 1 milijun i 2 milijuna kuna ima 25. Ostali - manje od milijun.
Fizičke osobe
koje obavljaju
djelatnost
Čak 257 dužnika svrstano je u kategoriju „fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost. Petero njih (prvi je Čakovčanin, drugi iz Savske Vesi, treći iz Čakovca) duguje od 2 milijuna 371 tisuće do 2 milijuna 884 tisuće kuna. Između 1,042.000 kuna i 2,371.000 kuna duguje 17 osoba, dok dugovi ostalih iznose manje od jedan milijun kuna. Sve u svemu, i samo površnim pogledom na spomenute brojke, lako je zaključiti da objava dužnika ni u našem kraju nije polučila značajan efekt.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3021