Arhiva 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

POREZNICI: Obročno plaćanje ili pljenidba

Mnoge tvrtke, obrtnici i građani u protekle su se nešto manje od dvije godine našli pod maljem države, odnosno Porezne uprave. Postoji više modela otplate dugovanja, a uz posljednju listu poreznih dužnika, u listu Međimurje, donosimo i pojašnjenje – kako se suočiti i što učiniti kad država zatraži svoje.
Pročelnik čakovečkog Područnog ureda Porezne uprave Damir Habuš podsjeća da su tvrtke i obrtnici imale mogućnost reprograma duga, odnosno, predstečajne nagodbe – koju je i, kako smo već pisali, u našem kraju iskoristila 251 tvrtka, odnosno obrtnik. Prema posljednjim podacima Porezne uprave, Nagodbeno vijeće FINE, dosad je riješilo 89 nagodbi koje na kraju postupka mora potvrditi i Trgovački sud (u našem slučaju, onaj varaždinski).
Nagodbeno vijeće s dužnicima i njihovim vjerovnicima dogovara program otplate, pri čemu je moguć otpis dijela kamate ili glavnice, dok zatim slijedi obročno plaćanje. Međutim, ako otplata zapne, u svakom trenutku može se pokrenuti i stečajni postupak, upozorava pročelnik.
Naravno, bilo je i slučajeva u kojima se prijedlog za predstečajnu nagodbu odbijao i to, kako ističe Habuš, ukoliko se utvrdila nevjerodostojnost financijskog plana ili izvlačenje novaca iz tvrtke.
Instrument „reprograma duga“ bila je opcija ponuđena građanima – dužnicima. Onima koji su podnijeli zahtjev pružala se mogućnost reprogramiranja naplate glavnice duga, uz kamatnu stopu u visini od 4,5 posto. Plaćanje je omogućeno u mjesečnim obrocima, na rok otplate koji - ovisno o visini poreznog duga, može biti najmanje do 36 mjeseci te najviše do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata.
No, dok se dug, bez obzira radi li se o tvrtkama, obrtnicima ili građanima, ni po kojem modelu ili ni iz čega ne može naplatiti, slijedi ono najgore. Pljenidba, prodaja…
Zaplijenjeno 389
pokretnina
Porezna uprava Čakovec tako je, napominje Habuš, u ovoj godini zaplijenila 389 pokretnina ukupne vrijednosti 58,600.000 kuna. Očito je riječ o vrijednim pokretninama s obzirom da, dok se ukupna vrijednost podijeli s njihovim brojem, ispada kako svaka pojedina u prosjeku vrijedi 150.642 kune.
- Kod pokretnina se izradi zapisnik o popisu i procjeni, utvrđuje se njihova tržišna vrijednost i zatim se donosi rješenje o prodaji, pojašnjava Habuš.
O sudbini nekretnina odlučuje DORH. U istome je razdoblju prijedlog za uknjižbu založnog prava podnijet za 15 nekretnina ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna.
Porezna uprava istodobno je blokirala 1.872 računa s ukupnim iznosom od 190 milijuna kuna. Od toga je naplaćeno 30 milijuna kuna. Odaslano je i 6.370 opomena ukupne vrijednosti 303 milijuna kuna, od čega su naplaćena 73 milijuna.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3060