Arhiva 20.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Poreznici oderali lovce

Poreznici Ministarstva financija krenuli su u “češljanje” poslovanja neprofitnih udruga, a među njima i lovačkih. Porezni nadzor obračunavanja, evidentiranja, prijavljivanja i plaćanja poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak i obveznih doprinosa kod poreznog obveznika, proveden u jednom međimurskom lovačkom društvu, izazvao je pravu paniku i među ostalim lovačkim udrugama budući da većina njih radi na manje-više jednak način. 

Poreznici su utvrdili da su lovci u prekršaju zbog netočnog obračunavanja PDV-a, i to zbog toga jer nisu obračunali PDV za odstrijeljenu divljač i upotrijebljeno meso divljači za vlastite potrebe.

Naizgled banalan prekršaj, ali on za sobom povlači i neobračunavanje poreza na dohodak (poreznici kao isplatu drugog dohotka smatraju izlov i otkup mesa članova lovačkog društva, odnosno, raspodjelu divljači i njezinih dijelova među članstvom), a iz toga proizlazi i obveza plaćanja doprinosa (mirovinsko i zdravstveno osiguranje). Uglavnom, radi se o prilično velikom novcu, pa su samo za dotično društvo poreznici utvrdili da je društvo u protekloj godini “zatajilo” gotovo 130 tisuća kuna. 

Naravno, tome treba pribrojiti i kamate od oko 13 tisuća kuna. Ako nalaz dobije pravomoćnost, konkretno lovačko društvo može staviti ključ u bravu već sutra, a zatim i ostala lovačka društva ako se poreznici “popiknu” i na njih. Obrađivano društvo srednje je veličine, pa se lako može doći do iznosa od najmanje 3 milijuna kuna godišnje, za koliko su sva međimurska lovačka društva godišnje “oštetila” državu na ime PDV-a i doprinosa.

‘Poreznici samo žele oderati 

poreznog 

obveznika’

Uzalud se lovci pozivaju na činjenicu da ne primaju plaću ni po jednoj osnovi te da pokušaj oporezivanja raspodjelu divljači i njezinih dijelova među članovima društva kao drugog dohotka nema uporišta u zakonu. Naime, tvrde lovci, tradicija je da članovi društva za brojne članske obveze koje ispunjavaju imaju pravo uživati divljač i njezine djelove..., pa bi obračun poreza na to bio protivan duhu Zakona o lovstvu, organizaciji lovstva kao sustava društvene skrbi ze jedan segment prirode, Ustavu RH ...

U prigovoru Ministarstvu finacija poreznicima se spočitava da kod poreznog nadzora nisu u obzir uzeli statut, pravilnik o lovnom redu, pravilnik o gospodarenuju lovištem, lovno gospodarsku osnovu lovišta i ugovor o zakupu lovišta, što je, smatraju lovci, ključno za razumijevanje načina funkcioniranja, odnosno, unutarnje i vanjske dinamike lovačkog društva i lovne djelatnosti u konkretnom lovištu.

- Naprosto je neshvatljivo da se porezna inspekcija s tako slabim razumijevanjem stanja stvari odvažila oderati poreze i da je jedino tom logikom bila rukovođena, stoji, između ostalog, u prigovoru.

Također se upozorava  na pogrešan i nedopustiv pristup poreznika koji su u potpunosti ignorirali propise iz područja lovstva (Zakon o lovstvu), a uz brojne primjedbe, zaključno tvrde da ovakvo postupanje poreznog tijela pokazuje da poreznicima nije bio cilj objektivno utvrditi činjenično stanje, nego s unaprijed formiranom namjerom da se razrežu porezi poreznog obveznika dovesti do propasti.

V.Trstenjak

Izvor: 3095