Arhiva 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Posavec i Herman: Želimo više novaca za naše projekte

Na dan otvorenja Porcijunkulova, u srijedu, 31. srpnja Međimursku županiju posjetila je direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić te je, uz sastanak sa županijskim čelnicima, razgovarala i s članovima vijeća Turističke zajednice. Župan Matija Posavec Matešić je podsjetio na činjenicu da Međimurska županija unatrag nekoliko godina bilježi najveći porast broja turističkih noćenja od svih kontinentalnih krajeva. Kao jednu od međimurskih prednosti naveo je blizinu triju država - Mađarske, Slovenije i Austrije. Izdvojio je podatak da godišnje kroz Međimurje prođe čak 4,000.000 stranih turista.
- Ukoliko bi se samo 10 posto njih, dakle 400.000, zaustavilo u našem kraju te ako bi svatko od njih u prosjeku potrošio samo 10 kuna, lako je izračunati kakvu korist Međimurje može imati od turizma. Međimurski turistički potencijali su i cikloturizam te kongresni, vinski i lovni turizam, naglasio je Posavec. Od prve dame hrvatskog turizma župan je zatražio i snažniju financijsku potporu, posebno za provedbu niza manifestacija koje se održavaju u našem kraju.
Matešić je u kraćoj izjavi ponajprije rekla kako je Porcijunkulovo manifestacija koja brendira čitavu regiju, a jedna je i od najvećih u cijeloj zemlji. Napomenula je kako je u izradi strategija kojom se namjerava jače poticati selektivne oblike turizma, poput onih kakvi su zanimljivi za Međimurje.
- Otvoreni smo za sve dobre projekte i aktivnosti, zaključila je.
Županova zamjenica Sandra Herman, koja je godinama bila i predsjednica Turističke zajednice Međimurske županije, izrazila je žaljenje što je Međimurska županija dosad od države dobivala malo sredstava za razvoj turizma, posebice u odnosu na jadranske krajeve. Preostaje vidjeti hoće li se to u skoro vrijeme promijeniti.
V. Kelkedi

Izvor: 3041