Arhiva 28.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Posavec ne zna gdje je Donji Hrašćan?!

KONFERENCIJA ZA NOVINARE NEZAVISNOG ŽUPANIJSKOG VIJEĆNIKA JOSIPA POSAVCA!

U poplavi u Pušćinama na površinu je isplivala sva nemoć, jalovost i neodgovornost sadašnjeg županijskog vodstva, a ova vlast pokazala je da je, osim što je napravila veliku štetu Međimurju, opasna za ljude i njihovu imovinu. Poplava rijeke Drave u Pušćinama rezultat je niza propusta, pogrešnih procjena i nečinjenja aktualne županijske vlasti, kako neposredno prije nastanka štete, tako i tijekom protekle tri i pol godine, ustvrdio je nezavisni županijski vijećnik, bivši župan Josip Posavec na konferenciji za novinare održanoj proteklog utorka. Posavec je govorio o nečinjenju kao temeljnoj karakteristici ove županijske vlasti i župana Ivice Perhoča, uz pitanje kako netko tko ne radi ono što bi trebao raditi ima obraz uzeti plaću i zbog čega to zajednica tolerira? Pozvao se na svoje iskustvo iz poplave Mure 2005. godine, kada je osobno i neposredno zapovijedao obranom.
- Da smo se tako ponašali u tadašnjoj situaciji, kada je rijeka Mura tekla samo nekoliko centimetara od ruba nasipa, i da na vrijeme nisu poduzete sve preventivne mjere i angažirani ljudi i oprema na terenu, dogodila bi se poplava biblijskih razmjera u kojoj bi se Mura, zajedno sa svima nama koji smo bili na nasipu, spojila s Dravom - umjesto kod Legrada, kod Preloga i potopila cijelo donje Međimurje, zaključio je Posavec, nazvavši sramotnim pomoć Županije stradalima od 50 tisuća kuna, što je jednako mjesečnoj bruto plaći župana i njegovog zamjenika. Komentirajući “preuzimanje krivice župana Perhoča za katastrofu u Pušćinama”, Posavec je pitao što to zapravo znači? Mogu li sada građani tužiti Perhoča osobno za naknadu štete ili će Perhoč vratiti sve svoje plaće jer na vrijeme nije napravio ono što je trebao i što mu je u opisu poslova radnog mjesta? Ili građani sada mogu tužiti Međimursku županiju za naknadu štete? Stoga je, misli Posavec, preuzimanje krivice župana Perhoča za učinjenu štetu, bez podnošenja ostavke – najvulgarnija i najprizemnija demagogija! Izostanak pomoći Hrvatske vlade samo je potvrda koliko vrijedimo. Izgleda ništa! U drugom dijelu konferencije Posavec se osvrnuo na trenutno sigurnosno stanje na području Međimurske županije, posebno vezano uz kriminalitet, provale i pljačke koje čine organizirane skupine, ne samo maloljetnika, pripadnika romske nacionalne manjine. Ovakvi postupci, tvrdi Posavec, ugrožavaju sigurnost građana ne samo na ulici, već i u njihovim vlastitim domovima, pa je predložio izradu preventivnog plana akcije za Međimurje, kako bi se stanje saniralo i preveniralo. Policiju je pozvao na veću “vidljivost” i prisutnost na terenu, kako bi se spriječile krađe koje su svakodnevne u Međimurju.
V.Trstenjak

U službenom materijalu koji je dao novinarima i uputio redakcijama, ali i svim zainteresiranim pojedincima i udrugama, Josip Posavec nije se baš pokazao kao dobar poznavatelj naselja u općini u kojoj živi, a to je Nedelišće.
Tako, uz ostalo, navodi: „Inače, nasip na rijeci Dravi na potezu od Donjeg Hrašćana do Pušćina u dužini od 2,5 do 3 kilometra…“.
Trebao bi, dakle, znati da se radi o Gornjem Hrašćanu, a Donji se nalazi kod Hodošana, udaljen barem 30 kilometara od Gornjeg.
Da je to napisao i izgovorio samo jednom, još bi se i moglo smatrati lapsusom, no, on i dalje navodi: „Objektivno, za sanaciju nasipa D. Hrašćan – Pušćine…“, čime potvrđuje svoje neznanje, pa mu tako i sve kritike padaju u vodu. Neznanje niti nasipi ne mogu spasiti!(ij)

Izvor: 3005