Arhiva 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Posebno povjerenstvo za zaštitu brenda Zrinskih!

Čakovečki Časni stol Bratovštine Petra Zrinskog predlaže osnivanje županijskog povjerenstva za brend Zrinskih. Takav su prijedlog dali potaknuti nedavnim javnim prepucavanjima oko spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom te imajući u vidu opredijeljenost Čakovca i Međimurske županije kao grada i županije Zrinskih. O povjerenstvu je bilo riječi na konferenciji za medije koju su predstavnici Bratovštine, predsjednik mr. sc. Zlatko Bacinger, tajnik Aleksandar Roža, prof., i glasnogovornik Danijel Janković organizirali 11. veljače. O zadaći povjerenstva glasnogovornik je rekao:
- Zadatak povjerenstva bio bi studiozno i sustavno osmišljavanje brenda Zrinskih te razmatranje, vrednovanje i koordinacija aktivnosti građanskih udruga, institucija i svih onih koji žele sudjelovati u njegovoj izgradnji i razvoju. Predlaže se da se ono sastoji od nekolicine priznatih, kompetentnih i nekompromitiranih domaćih stručnjaka, kao i nekoliko članova iz Zagreba koji bi bili u funkciji savjetnika. Povjerenstvo bi trebalo izraditi okvirnu studiju brenda koja bi bila temelj daljnjeg rada na osmišljavanju sadržaja koji bi na kraju trebali dovesti do prepoznatljivosti Čakovca i Međimurja kao grada, odnosno županije Zrinskih. Njegova zadaća, među ostalim, bila bi i osmišljavanje, a kasnije i sadržajno obogaćivanje središnje kulturne manifestacije koja bi postala prepoznatljiva u širim nacionalnim, pa i međunarodnim okvirima. Cilj bi joj bio slavljenje i veličanje kulta Zrinskih i turističko pozicioniranje Čakovca i Međimurja kao vodećih destinacija Zrinskih u ovom dijelu Europe.
Brošura o Zrinskima završila u ladici
Predsjednik Bratovštine Zlatko Bacinger osvrnuo se na planirane aktivnosti udruge.
- Bratovština Petra Zrinskog promiče moralnu i etičku ostavštinu Zrinskih, ali i drugih hrvatskih velikana. Naš prijedlog uz brend Zrinskih bit će održavanje međunarodnog festivala poezije koji bi se svake godine održavao pokraj spomenika Oproštaj u Starom gradu, kao i nekoliko drugih kulturnih manifestacija u tom prostoru. Predložit ćemo i izvođenje opere Nikola Šubić Zrinski na autentičnom mjestu u tvrđavi Siget. Ona bi se trebala izvesti 7. rujna 2016. godine, na 450. obljetnicu bitke kod Sigeta. Jedan od naših prijedloga bit će i postavljanje skromnog spomen-obilježja oproštajnom pismu Petra Zrinskog Katarini u samom središtu Čakovca, a potom i nekoliko kulturnih manifestacija koje bi se održavale pokraj tog obilježja. Bratovština će povjerenstvu imati što predložiti, i to isključivo u funkciji promicanja etičkih i moralnih vrijednosti za koje su se borili Zrinski - obitelj, dom, domovina, vjera... Još bih samo podsjetio da sam ja, kad sam radio u Županiji, izradio brošuru o Međimurju kao županiji Zrinskih. No, ona je tamo završila nekome u ladici i nikada po njoj ništa nije napravljeno niti poduzeto.
Ona bi sada mogla poslužiti kao okvir na temelju kojeg bi se izradila ozbiljnija i sveobuhvatnija studija.
Najkraći u izlaganju bio je tajnik Bratovštine Roža koji je ukratko rekao da je cilj prijedloga o osnivanju povjerenstva za brend Zrinskih ravnoteža i pomirenje svih koji se time bave.
R. Topličanec

Izvor: 2860