Arhiva 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Posijte rotkvicu

Rotkvica ima kratku vegetaciju od sjetve do berbe - 35 dana, i nevelik zahtjev za toplinom. Večinom ju sijemo u proljeće, a manje u jesen, iako za to postoje uvjeti. Hladnije noći u rujnu omogućuju sporiji rast i ne postoji bojazan od brzog prezrijevanja ili pojave cvjetne stabljike. Rotkvica sadrži šećer, bjelančevine, mineralne tvari, sirova vlakna i vitamine. Sam specifičan miris i okus potječu od eteričnih ulja. U kopnenom području rotkvicu možete sijatiti čitav rujan. Za sjetvu je najbolje odabrati tlo koje je gnojeno organskim gnojem. Izbjegavajte sjetvu nakon korjenastog povrća. Na manje bogatim tlima, prije obrade tla, obvezno pognojite mineralnim gnojem. Sjeme se sije na razmacima od 15 cm između redova, a unutar reda 2 cm. Obično se sije u višeredne trake 1 metar široke, a između je razmak od 40 cm.
Dubina sjetve je 1 cm. U slučaju suhog vremena, za brže nicanje obvezno se navodnjava. Ako su biljke nikle pregusto, ručno ih prorijedite na 2 cm razmaka između biljaka. Glavni su nametnici na tek izniklim biljkama buhači. Za toplog dana mogu potpuno uništiti usjev rotkvice. Ako nabavljate insekticid, neka to bude sa što manjom karencom - da vrijeme od tretiranja do berbe bude što kraće. Za zaštitu od ranojesenskog mraza usjev se mora prekriti perforiranom folijom ili vlaknastim materijalima. Rotkvica se bere u 2 do 3 navrata, s razmakom od 5 dana, jer ne dospijeva istodobno. Prvo se beru one s krupnijim korijenom, pazeći da se ne ošteti lišće. Oštećeno ili suho lišće odstranjuje se. Nakon berbe, rotkvica brzo vene i zato se nakon branja čuva na prohladnom mjestu. Optimalna temperatura je 1 stupanj Celzijev.

Izvor: 3040