Arhiva 28.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

POST FESTUM: "ŽIVI ZID" POZVAO NA PROSVJED ISPRED ČAKOVEČKE ELEKTRE

 

I Čakovec je jučer, u srijedu, bio jednim od 22 hrvatska grada u kojima je "Živi zid" ispred ispostava Hrvatske elektroprivrede organizirao prosvjed kojim se, kako kažu u toj stranci, bore protiv "HEP-ove politike gašenja svjetla u Hrvatskoj" i "terora javnih poduzeća, koja rade u korist svojih uhljeba, a na štetu svih ostalih".
 
Nešto više od 10 članova te stranke, "oboružanih" transparentima, u ranim se poslijepodnevnim satima okupilo i ispred sjedišta čakovečke Elektre u Ulici žrtava fašizma. Razloge njihovog nezadovoljstva detaljnije je pojasnio član Predsjedništva Živog zida Branimir Bunjac:
 
- Prosvjedujemo protiv iskapčanja struje i neopravdano visokih računa. HEP je tvrtka koja je u posljednjih 7 godina, dakle u vrijeme najveće krize nekoliko puta povećavala cijene svojih usluga, dok su istovremeno građani ostali na istim ili nižim primanjima ili bez posla. To je tvrtka koja je prošle godine ostvarila 2.5 milijarde kuna dobiti, u koijima se radnicima isplaćuju otpremnine od 300.000 kuna, prosječna bruto plaća od 27.000 kuna, regres, božićnice, jubilarne nagrade i koji ostvaruju niz drugih beneficija o kojima prosječni hrvatski radnik može samo sanjati. Pritom HEP tvrdi da je iskapčanje jedini način da naplati svoja potraživanja, no ona ukupno iznose manje od  100,000.000 kuna, dakle manje od 5 posto ukupne dobiti te kompanije - istaknuo je Bunjac.
 
Skup je diskretno "osiguravala" policija.

 

Istodobno s najavama i postupcima Živog zida, HEP je izdao priopćenje u kojem ističe da stranka "svojim postupanjem ugrožava živote građana". Također pišu, citiramo, i ovo: "HEP upućuje upozorenje u vezi s protuzakonitom aktivističkom akcijom stranke Živi zid koja je danas putem društvenih mreža demonstrirala opasan i nelegalan čin ponovnog uključenja kupaca na električnu mrežu". 

Izvor: 3135