Arhiva 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

POSVAJANJE DJECE: Prošle godine 11 posvojenja

Novi Obiteljski zakon koji je zasad prošao prvo saborsko čitanje, po najavama resorne ministrice Milanke Opačić, trebao bi povećati kvalitetu procesa posvajanja djece. Tako će, uz ostalo, oni kojima centar za socijalnu skrb da “zeleno svjetlo” za posvajanje morati proći program stručne pripreme, odnosno edukacije za posvojenje, a uvodi se i svojevrsno „probno“ razdoblje, u trajanju 6 mjeseci, u kojem će dijete kod potencijalnog posvojitelja boraviti na prilagodbi.
O posvajanju djece, ali i razvijenosti instituta udomiteljstva u Međimurju porazgovarali smo s ravnateljicom čakovečkog Centra za socijalnu skrb Antonijom Canjugom.
- Čakovečki Centar, kao i svi ostali centri u Hrvatskoj, zaprima zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz cijele države, ali i iz inozemstva. Tijekom 2013. godine realizirali smo 11 posvojenja, od kojih je jedno bilo i međunarodno. Ove su godine - dosad, završena 2 postupka posvojenja. Trenutno imamo 21 zahtjev za posvojenje, odnosno, taj je broj bračnih parova obrađen te pozitivno ocijenjen kao potencijalni posvojitelji. Svi su uvršteni u Registar potencijalnih posvojitelja, a jednako tako, postoji i Registar djece s ispunjenim pretpostavkama za posvojenje koji je oformilo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Od početka ove godine zaprimili smo i 4 nova, također od parova, dok, primjerice, od samaca zasad nemamo zahtjeva za posvojenje. Imamo i primjera, kao prošle godine, „međunarodnih“ posvajanja, no, najčešće se radi o roditeljima Hrvatima koji žive i rade u inozemstvu, kaže Canjuga.
Na posvojenje trenutno čeka 7 djece s područja Međimurja.
- Riječ je o djeci koja imaju teža oštećenja zdravlja, pa ih na neki način svrstavamo u kategoriju “teže posvojive djece”, napominje ravnateljica. Zaključuje kako će novi Obiteljski zakon zbog spomenutog „prijelaznog“ razdoblja možda i produžiti proces posvajanja, no, time će se povećati kvaliteta. Edukacijom će se roditelji bolje pripremiti, a u pola godine boravka djeteta u njihovoj obitelji moći će kvalitetno odlučiti jesu li definitivno za posvajanje, kaže.
Udomiteljske obitelji
Što se tiče udomiteljstva, ono je u Međimurju definitivno dobro razvijeno, odnosno, pokriva velik dio potreba Centra za zbrinjavanjem djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Nastojimo, a u tome uglavnom i uspijevamo, djecu mlađu od 7 godina smještavati u udomiteljske obitelji. No, s druge strane, zakon nalaže da jedna udomiteljska obitelj može zbrinuti najviše troje djece, a imamo slučajeva obitelji s četvero i više djece. Da ih se ne bi razdvajalo, za njih, bez obzira na dob, tražimo smještaj u ustanovi, odnosno domu.
Nažalost, na našem području, ali i široj okolici u potpunosti izostaje institucionalni oblik zbrinjavanja djece. Zato u slučajevima u kojima dijete mora u dom ono odlazi u u domove za nezbrinutu djecu, Caritas, Dječje SOS selo Lekenik ili Ladimirevce. Srećom, broj „naše“ djece smještene u domovima nije velik, a ujedno nastojimo, čim se ukaže mogućnost, sve njih vratiti u ovdašnje udomiteljske obitelji, naglašava A. Canjuga.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3077