Arhiva 13.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Potpisan Sporazum za rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 60.290.759,66 kuna

U ponedjeljak je u prostorima Međimurskih voda d.o.o. u Čakovcu potpisan Sporazum za rekonstrukciju pročistača, vrijedan 60.290.759,66 kuna. Riječ je o zahvatu predviđenom u sklopu projekta Aglomeracije Čakovec, a kojim se oprema na postojećem pročistaču modernizira te usklađuje s važećim propisima i direktivama.

Sporazum su potpisali direktor Međimurskih voda d.o.o. Vladimir Topolnjak i član uprave Končar-inženjering za energetiku i transport d.d., Zagreb Stjepan Dragičević, i to u ime zajednice ponuditelja koji je posao dobila putem javnog nadmetanja. 

 

Osim projektiranja i ishođenja potrebnih  dozvola, Sporazum predviđa nabavku i ugradnju opreme te puštanje u pokusni pogon. Postojeći pročistač, koji je s radom započeo 1999. godine, izgrađen je za kapacitet 91.000 ES (ekvivalent stanovnika), a izveden je kao mehaničko-biološki uređaj.  Kako novi pravilnici postavljaju strože zahtjeve za ovakve objekte, a sam vodotok Trnave svrstan je u osjetljivo područje, potrebno je podignuti razinu pročišćavanja otpadnih voda, posebno uklanjanje dušika i fosfora.

 

Predstojećom rekonstrukcijom smanjit će se ukupni kapacitet pročistača na 75.000 ES. Naime, u posljednjih petnaest godina znatno se smanjilo industrijsko opterećenje, a prilikom projektiranja u obzir su uzete i projekcije o priključivanju novih korisnika u narednih 30 godina. Predviđeno je povećanje učinkovitosti pročišćavanja sa današnjeg drugog na treći stupanj, te potpuna modernizacija postojećih građevina i opreme. Nakon što rekonstrukcija završi, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bit će u cijelosti usklađen s standardima pročišćavanja otpadnih voda prema EU direktivi o pročišćavanju otpadnih voda 91/271/EC.

 

Na potpisivanju su pored predstavnika Međimurskih voda i zajednice ponuditelja, bili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, načelnici Općina Nedelišće i Sv. Juraj na Bregu Darko Dania i Anđelko Nagrajsalović.

 

Izvor: 3116