Arhiva 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Potpora djeci, roditeljima i odgojiteljima

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu koja okuplja roditelje i stručnjake različitih profila za pomoć djeci s posebnim potrebama u srijedu, 2. travnja, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, u svom je sjedištu u Štefancu priredila Dan otvorenih vrata.
- Naš osnovni cilj je biti što dostupniji roditeljima, s konkretnim savjetima i pomoći. Zato okupljamo defektologe, logopede, socijalne i fizioterapeute te brojne druge - sve one kojih u vrtićima, pa i školama, većinom nedostaje. Pomažemo djeci u govoru, ponašanju, motorici, rekla je predsjednica Silvija Pucko. Ističe kako je iznimno važno problem ili smetnju, poput autizma, uočiti u što ranijoj djetetovoj dobi, no, često to nije tako. Autizam se, primjerice, utvrdi tek kad dijete ide k psihologu prije početka školovanja. Uz neposrednu pomoć roditeljima i djeci, udruga MURID organizira i savjetovanja te edukacijske programe za odgojitelje.
Jedna od članica udruge je diplomirana učiteljica Željka Grahovec iz Mačkovca koja u tamošnjoj područnoj školi asistira u nastavi.
- Već 3 godine radim s djevojčicom koja ima Down sindrom. Pomažem joj tijekom nastave - od pripreme pribora, pisanja zadaća, samog učenja, praćenja nastave… Nije uvijek lako. Ta djeca iznimno su dobrohotna, no, često i tvrdoglava. Ipak, taj posao me ispunjava, a u svemu mnogo pomaže i udruga, kaže.
V. Kelkedi

Izvor: 3077