Arhiva 24.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

POTPREDSJEDNIK VLADE BOŽIDAR PANKRETIĆ OTVORIO XII. MESAP

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva mr. sc. Božidar Pankretić otvorio je u petak Nedelišću XII. MESAP – međimurski (i međunarodni) sajam poduzetništva.
Premda je vrijeme izrazite gospodarske krize, na 4.500 m² zatvorenog i 14.500 m² otvorenog izložbenog prostora okupilo se čak 327 izlagača, pa je sajam praktično sačuvao svoj gabarit i poziciju najvećeg regionalnog sajma u Hrvatskoj. Osim toga, posebna kvaliteta sajma koja je, krizi usprkos, jasno vidljiva, nazočnost je izlagača, osim domicilnih iz Međimurja i iz deset hrvatskih županija, ali i iz zemalja u hrvatskom susjedstvu. Time je potvrđena pozicija MESAP-a kao najznačajnijeg sajamskog događaja na području sjeverozapadne Hrvatske.
SAMO ČETIRI ŠTANDA MANJE
Što XII. MESAP nudi posjetiteljima u uvodnom je govoru na otvorenju sajma opisao njegov direktor Marjan Novak koji je, između ostalog, naglasio:
- Kroz trodnevni program izlaganja, prezentacija, ocjenjivanja, stručnih skupova i zabavnih sadržaja, MESAP i u ovim teškim uvjetima poslovanja daje svoj doprinos povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kao i boljem poslovnom povezivanju te boljem upoznavanju tržišta i konkurencije... Na 4.500 m² zatvorenog i 14.500 m² otvorenog prostora izlaže ukupno 327 izlagača, a iako je prošle godine bilo preko 400 izlagača, po zauzetom neto prostoru današnji sajam je za samo četiri štanda manji od prošlogodišnjeg.
Na zasebnim štandovima izlaže 122 izlagača, na zajedničkim štandovima ima ih još 48, na stočarskom dijelu imamo u dva dana 68 grla stoke, a na vinarskom ocjenjivanju sudjelovalo je 89 uzoraka vina. Prema strukturi, izlagači nam dolaze iz jedanaest hrvatskih županija te iz četiri susjedne države - iz Bosne i Hercegovine Mađarske, Slovenije, i Srbije... Sajmovi dijele sudbinu gospodarstva. Ako pogledamo malo šire i sjetimo se prvog sajma 1999. godine, kada smo gotovo romantičarski gledali u budućnost i kada se ovakva dvorana činila kao dalek i neostvariv san, onda možemo zaključiti da će sigurno i ove teškoće proći i da će projekt MESAP-a u skoroj budućnosti biti u puno boljem položaju.
Naravno, sajmovi nisu nigdje u svijetu ekstremno profitabilni, no mislim da, osim čistih brojki, u rezultate razvojnih projekata ovakvog tipa treba ubrojiti i značajne društvene učinke koje oni ostvaruju, a u svom dvanaestom izdanju MESAP se opet pokazao kao kompetentan subjekt organizacije okupljanja i promidžbe gospodarstva.
NE BACAJU KOPLJE U TRNJE
Brojne uzvanike i goste iz minstarstava, župane susjednih županija, saborske zastupnike, čelnike jedinica lokalne sampouprave iz Međimurja i okruženja te poduzetnike u ime općine domaćina pozdravio je Mladen Horvat, načelnik Općine Nedelišće, podsjećajući na vrijeme u kojem je ulazak u projekt MESAP-a izgledao kao avantura.
U ime Hrvatske obrtničke komore organizatorima je na naporu uloženom u organizaciju ovogodišnjeg MESAP-a zatim zahvalio Željko Vrbanus, predsjednik HOK-a, koji je objavio:
- Mi obrtnici i mali poduzetnici osjećamo udar gospodarske krize koja nije samo posljednica globalne krize, već i naših unutarnjih prilika u Hrvatskoj. Bilježimo smanjenje broja obrta sa 105.000 u posljednjih godinu dana na 82.000, ali obrtnici i mali poduzetnici nikada ne bacaju koplje u trnje. Zato i pozivam Vladu Republike Hrvatske da ulaže u razvoj obrtništva i malog poduzetništva – jer, kuna uložena u obrtništvo, stostruko se vraća.
NE KUKAMO I NE PROSVJEDUJEMO
U svom obraćanju svečanom skupu župan međimurski Ivica Perhoč istaknuo je važnu karakteristiku Međimurja:
- Mi u Međimurju nemamo običaj niti kukakti niti prosvjedovati. Skloniji smo razumnom razgovoru i traženju rješenja za svaku krizu i za svaki problem. Zato očekujemo potporu naše vlade u provođenju projekata kakav je MESAP, ali i svih drugih, i zahvaljujejm potpredsjedniku B. Pankretiću na potpori koju nam pruža. Pozivam, međutim, da ovaj prostor u koji je uložen značajan novac koriste svi organizatori sličnih manifestacija iz cijelog Međimurja. Nismo u poziciji da trošimo novac na improviziranje manifestacija tamo gaje nema uvjeta.
MEĐIMURJE KORAK ISPRED
Prije nego što je otvorio XII. MESAP, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić posebno je istaknuo:
- Uvijek mi je drago doći u Međimurje jer je ovdje uvijek nešto novo. Puno puta sam se uvjerio da je Međimurje po mnogočemu, u odnosu na druge hrvatske regije – korak ispred. Čestitam na organizaciji sajma, znam koliko je truda trebalo uložiti da se sajam organizira, a želim vam u sivilu informacija o hrvatskom gospodarstvu dati nekoliko koje pokazuju svjetlo na kraju tunela krize.
Vlada je na korak do podmirenja svih obveza prema gospodarskim subjektima, čime se značajno ublažava problem opće nelikvidnosti, ali plaćanja koja su u gospodarstvu problem nemaju izvor samo u dugovima države prema gospodarstvu. Postoje nemoralni pojedinci koji krizu koriste kao paravan za neplaćanje, pa pozivam sve vas obrtnike i poduzetnike da date svoj doprinos rješavanju problema nelikvidnosti.
VJERUJEM U PODUZETNIKE
- Imamo primjera da je u nekim granama krenulo nabolje i čini se da hrvatsko gospodarstvo polako izlazi iz krize. Primjerice, drvna je industrija za prva četiri mjeseca ove godine povećala izvoz za 16 posto, uz istovremeno smanjenje uvoza za 21 posto, povećana je finalizacija u drvnom sektoru, pa je u odnosu na lani, kada je ostvareno tek 25 milijuna dolara pozitivne razlike za cijelu godinu, ove godine samo u prva četiri mjeseca ostvarena pozitivna razlika od 104 miliujuna dolara! Drvnom je sektoru Vlada pružila nepovratnu pomoć i primjer je to koji budi nadu. Osobno, vjerujem u obrtništvo i poduzetništvo jer to je tvrd orah koji će pregrmjeti krizu. Pred nama je novo vrijeme s novim modelima regionalnog razvoja, drugačijim, a mene veseli što u Međimurju ne moram posebno objašnjavati kakvi su modeli u pitanju. Vi znate i vi pripremate projekte s kojima možemo ići prema strukturnim i kohezijskim fondovima EU kao izvoru novca za nove razvojne korake.
PARADA
Tradicionalnim puštanjem golubova u slobodan let MESAP je otvorio vrata posjetiteljima, a kao i ranijih godina, održan je niz predavanja, okruglih stolova i prezentacija te stočarske izložbe koje su ove godine sublimirane u dva dana. U subotu su svoje blago izlagali govedari, kozari i svinjogojci, a u nedjelju konjogoci Udruge uzgajivača međimurskog konja Međimurec.
Prvi su se put na MESAP-u organizirano – smotrom lovačkih pasa te prezentacijom lova sa sokolovima – uz lovački gulaš za posjetitelje – masovnije predstavili lovci Lovačkog saveza Međimurske županije, susjedi Slovenci priredili su paradu starih traktora STEYR, u zabavnom dijelu programa posjetiteljima su se predstavili članovi Seljačke sloge Nedelišće, Mažoretkinje Nedelišća te Limena glazba Središča ob Dravi s folklornom skupinom iz Ormoža.
Sajamska je priredba u nedjelju kasno poslijepodne završila paradom starih motora i automobila i proglašenjem najboljih štandova te, uz glazbeni program Srđana Depola iz Rijeke, izvlačenjem dobitnika nagradne igre MESAP-a za posjetitelje.
Marijan Belčić

I velika zlata
Mjesec dana prije održavanja MESAP-a provedeno je ocjenjivanje 89 uzoraka vina međimurskog vinogorja te u manjem broju ljutomersko-ormoškog i varždinsko-krapinskog.
Međimurci su – po ocjeni peteročlane međunardone stručne komisije kojom je predsjedavala mr. sc. Ivana Alpeza iz Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo – ponudli izvanredna vina. Za graševine izborne berbe bobica 2007. godine Ivan Kirić te Jelena i Antun Kojter dobili su velike zlatne medalje, a čak je 27 vina dobilo zlatne medalje! Osvajačima zlata priznanja je osobno na otvorenju MESAP-a uručio potpredsjednik Vlade mr. sc. Božidar Pankretić.

Izvor: 2878