Arhiva 12.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

POTUKLI SE HDZ-ovci: Pretučen Ivan Kolarek "Curica"

Nedavni slučaj napada pred stranačkim prostorijama HDZ-a u Čakovcu dobiva nastavak koji izlazi iz okvira crne kronike.
- Kad sam izašao iz prostorija stranke na parkiralište, sačekala su me dvojica. Jedan me udario pendrekom, a drugi odostraga pajserom. Istrguo sam se i potrčao prema obližnjem lokalu, ali su me sustigli i bacili na tlo. Ležao sam tako licem prema dolje. Jedan je sjeo na mene, a drugi me divljački tukao nogama.
Ovako je napad u poslijeizbornoj noći, 4. prosinca opisao Ivan Kolarek, iz Preloga, zacijelo poznatiji pd nadimcima Cura ili Curica.
Tukli su me tako valjada 45 minuta, kaže žaleći se na ozljede. Na tjemenu glave zadobio je posjekotinu, podljeve ispod oka i natučenje rebara. O napadu je izvijestila i policija iako su Kolarekove ozljede ocijenjene lakima, pa ova epizoda ne sapda u ono o čemu policija obično izvijesti medije kako bi oni izvijestili i javnost. Policija je već u prvoj ocjeni događaja rekla da ga ne tretira kao incident vezan uz izbore. Ali politička dimenzija postoji. Kolarek nikad nije bio nositelj visokih stranačkih dužnosti, ali je u javnosti bio široko poznat, kod nekih po dobru, kod drugih ne, kao HDZ-ov “terenac”, “Katica za sve”, zadužen za logističke, pozadinske poslove. Kolarek i inzistira na političkoj dimenziji. Prvo ispravlja prvu sliku događaja, kako smo je i mi prenijeli.
- Nisam sam pozvao policiju, nisam to bio u stanju. Učinila je to jedna žena koja tamo stanuje. Kad sam malo došao k sebi, htio sam se vratiti u prostorije HDZ-a, da se malo malo oporavim, ali me jedan od ljudi tamo zaustavio rekavši da Hitna pomoć već stiže. Policiji sam odmah prijavio jednog napadača - Ivu Mikulića, koji je ugostitelj u Umagu, mlađeg brata Vedrana Mikulića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a. Drugog doista ne poznajem.
Da je mlađi brat Mikulić napadač uklapalo bi se u procjenu da se radi o privatnim odnosima. Pred nekoliko mjeseci Kolarek je optužen da je fizički napao i ozlijedio Dubravka Mikulića, također istaknutog člana HDZ-a i oca predsjednika čakovečkog gradskog ogranka. Radilo bi se, dakle, o “starim računima”. Nema starog računa, tvrdi Kolarek. U tom slučaju me i policija oslobodila optužbe, utvrdila je da nisam imao ništa s ozljedama Dubravka Mikulića, kaže Kolarek. Policija, međutim, kaže da je prijavila napad i težu tjelesnu ozljedu. Ali Kolarek ovdje poteže “teško” oružje.
- Znam tko stoji iza toga. Jedan od naručitelja napada je Vedran Mikulić, a ona koja stoji iza svega je Sunčana Glavak, naša nova saborska zastupnica.
Kolarek obrazlaže:
- Još pred više od dvije godine izbio je sukob - suprotstavio sam se Sunčani Glavak i njezinim ambicijama da preuzme vođenje županijske organizacije. Uspjela je instalirati svoje ljude u čakovečkom Gradskom odboru, ali je onda na lokalnim izborima kao kandidat za gradonačelnika Čakovca istaknut čovjek koji nije član stranke. Tada sam rekao da si predsjednik Gradskog odbora to ne bi smio dopustiti i trebao bi dati ostavku. Navukao sam tada i njenu i srdžbu Vedrana Mikulića. Treba si postaviti pitanje kako to da je u Sabor prošla ona koja je na svom biračkom mjestu dobila podršku od 9 posto, a predsjednici županijskih odbora stranke iz naše izborne jedinice nisu. I sada tvrdim da je obmanula premijerku i predsjednicu stranke o stanju u ovoj izbornoj jedinici. I nekim stvarima u kampanji, kao s onom pričom sa Sirekovom braniteljskom zadrugom za proizvodnju jabuka pridonijela je porazu. Ove stavove dijeli većina članstva, ali sam ja jedan od onih koji su glasno rekli što misle.Nisam bio među osnivačima stranke uz dr. Tuđmana i išao na bojište zato da bi se onda time koristili oni koji se ovdje pojave samo pred izbore kako bi se ugurali na vrh liste. Nisam ja ni za visoku politiku, niti za strančarenje. Znao sam pomoći i ljudima iz drugih stranaka, ako su to tražili, samo ako je to bilo od koristi za Međimurje.
Pa mi smo se pitali moramo li se njega bojati
Saborska zastupnica Sunčana Glavak na optužbu je odgovorila zaprepaštenjem.
- Samo malo, o čemu to govorite – odgovorila je na naše pitanje koje smo morali ponoviti. Pa to je apsurd, zar ja da naručujem premlaćivanja ljudi? Budite ozbiljni, pa optužuje me osoba koja nije član stranke jer smo je isključili. I kad smo raspravljali o njegovoj sudbini kao člana, pitali smo se ne bismo li se mi zbog toga morali bojati.
Drugoprozvani Vedran Mikulić odgovara slično, odričući Kolareku vjerodostojnost.
- Pa budite ozbiljni, to je osoba koja se kreće u kriminalnom miljeu. On je s mnogima u sporu, i oko pronevjera u vezi s braniteljskom zadrugom koju je vodio, što može biti objašnjenje napadu. Njega i policija mora ganjati jer se ne odaziva sudskim pozivima. Ja jesam sam bio u stranačkim prostorijama te večeri, došao je i Kolarek i odmah su počeli galama i vrijeđanje. Zamolio sam ga da napusti prostorije podsjetivši ga da on više nije član stranke, i to je sve što sam imao s njim te večeri. Potom sam napustio prostorije, a nešto kasnije čuo sam da je došlo do neke makljaže.
Mikulić kaže da mlađi brat nije član stranke i kakve bi on veze mogao imati s tim, odgovara pitanjem.
Policija je u četvrtak izvijestila kako je zaključila svoj dio posla. Oko 20.35 sati, kaže se u policijskoj informaciji, Preložanina starog 55 godina napali su 47-godišnjak iz Čakovca i 35-godišnjak iz Umaga, iz neutvrđenih razloga. Ozljede koje su mu nanijeli u Županijskoj su bolnici okvalificirane kao lake. Policija će stoga protiv napadača podnijeti tek prekršajni optužni prijedlog, zbog remećenja javnog reda i mira. No, policija će tu imati još posla. Kolarek najavljuje privatnu tužbi.
- Neću se osvećivati, ali ću sudskim putem istjerati istinu na čistac. Čovjek može ponekad izgubiti strpljenje i potući se, ali ovako divljački mlatiti čovjeka, pa to je pokušaj ubojstva. Dubravko Mikulić i Sunčana Glavak obraćali su mi se posve istim riječima. On mi je rekao “dobit ćeš ti svoje”, a Sunčana Glavak baš to isto, na stranačkom skupu u Varaždinu, devet dana prije izbora. Tog predvečerja otišao sam iz kuće i krenuo obići izborne stožere. U stranačkim prostorijama pozdravio sam se s ljudima, a Vedran Mikulić počeo je s vrijeđanjem, prigovorio mi da nisam član i da nema tu što raditi. No, ja sam rekao da članarinu plaćam, a drugi okupljeni rekli su da je sve u redu, nije ih smetalo što sam ja tu. Na to je Dubravko Mikulić uzeo svoj kaput i otišao, uz prijetnju. Kad sam se osvijestio od napada i čekao Hitnu, čuo sam među ljudima koji su se okupili kako pričaju da se napad dogovaralo. Policija će napraviti svoje, vidjet će se po ispisu poziva tko je koga zvao.
Raščišćavanje na sudu najvaljuje i Sunčana Glavak - zbog klevete, ako stvar postane javna, a ovim je retcima to postala.
Je li ili nije član HDZ-a?
U HDZ-u smo pitali koji je to zapravo status Ivana Kolareka u stranci, a i neke druge stvari. Predsjednik HDZ-a u Međimurju Vladimir Ivković nije bio razgovorljiv.
- O događaju ne mogu reći ništa jer sam bio u prostorijama i ništa nisam vidio. Kolarek je sam istupio, koliko sam obaviješten.
Na pitanje o odnosima u vrhu županijske stranke bio je odsječan - nikakvog rivalstva sa Sunčanom Glavak nije bilo.
Tajnik županijske organizacije stranke Josip Šegović precizira:
- Kolarek je nedavno istupio na vlastiti zahtjev, ali je inače temeljni ogranak u Prelogu već najavio da će tražiti isključenje zbog narušavanja ugleda stranke.
Kolarek je isprva odbio kvalifikaciju da je iz stranke isključen, ali na naše traženje je i on određeniji. Kaže da je članstvo u stranci zamrznuo. Ipak, nije baš jasno, pitamo što to znači:
- Ja članarinu plaćam, ali ne želim sudjelovati u radu stranke. No, nakon Nove godine, članstvo ću ponovo aktivirati – nisam od onih koji mijenjaju stranku.
Dražen Kovač

Izvor: 2955