Arhiva 11.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Povijesna berba pušipela u Međimurskoj županiji

Definiran kao zaštićena robna marka visoke kvalitete, pušipel je autohtona sorta vina koja se proizvodi isključivo u Međimurju. Dobiva se iz sorte Moslavac, a na tržištu ju je moguće naći u formama Classic i Prestige. Samo tri godine nakon što je zasađen nasad, na imanju vinarije Horvat u Svetom Urbanu dobiveni pak su najelitniji trsevi klonske selekcije pušipela te je na izdvojenoj parceli u petak stiglo vrijeme ubiranja prvih povijesnih plodova iz selekcioniranih klonova te vinske sorte. Dio je to prve faze projekta koji nadzire Agronomski fakultet u Zagrebu te provodi zajedno s Međimurskom županijom, uz suradnju Savjetodavne službe. Između 1314 zasađenih uzoraka 32  različite vrste klonova sorte Moslavca, selektiralo se do 10 najkvalitetnijih trseva, po prinosima i kvaliteti, temeljem Ugovora o realizaciji potpisanog 2011. Radi se o prvoj fazi projekta vrijednosti 937.500,00 kuna koju jednakim omjerom sufinanciraju fakultet i županija. 

 

„Drago mi je da je prva faza pri kraju te da uskoro može započeti proizvodnja certificiranog sadnog materijala naše sorte koja će nositi oznaku plave etikete, no kod toga nećemo stati, krećemo u drugu fazu koja će trajati pet godina i nakon koje ćemo od postojećih najelitnijih uzoraka postići željeni cilj, verificirani i međunarodno priznati klon vinske sorte grožđa – međimurski pušipel“, najavio je otvorivši berbu župan Međimurske županije Matija Posavec te tom prigodom zahvalio svim vinarima i dodao kako će ovo uz Marđetkin breg svakako biti još jedna turistička atrakcija gornjeg kraja. 

 

Domaćin, vinar Vladimir Horvat pak je s ponosom odradio berbu i naglasio kako je grožđe odoljelo svim nedaćama. „Grožđe je izvrsne kakvoće, sadrži zadovoljavajuće sladore i kiseline, unatoč lošem vremenu, vlazi i kišama“, dok je rukovoditelj Podružnice Savjetodavne službe Milorad Šubić dodao da su rezultati dozrijevanja grožđa izvan svih očekivanja, unatoč neprilikama, što je rezultat rada vrhunskih znanstvenika te najavio kako će ove godine iz međimurskih podruma izaći i pjenušac, kojem su pogodovali specifični vremenski uvjeti. U travnju iduće godine očekuju se prvi komercijalni nasadi novih vinograda koji će proizaći iz matičnog nasada, a u suradnji s Udrugom vinara Hortus Croatiae pozivaju se svi rasadničari da krenu s pripremom za uzgoj ove klonske sorte.

Izvor: 3102