Arhiva 14.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Povijest mađarskog žandarskog terora u Međimurju

Još ove godine čakovečko Povijesno društvo namjerava objaviti djelo o povijesti mađarskog žandarskog terora u Međimurju. Temelj za nastanak djela je arhivska građa iz djelovanja žandarmerijske postaje u Goričanu koja je jedina sačuvana među sedam ili osam takvih postaja koje su postojale u Međimurju za II. svjetskog rata.

Šokantni arhivski podaci

U Povijesnom društvu tvrde da ta arhiva sadrži šokantne podatke o načinima mučenja koje su provodili mađarski žandari. Iz onog vremena datira i izreka - kada sretneš mađarskog žandara, iz cipele će ti teći krv. Ona se odnosi na mučenja koja su mađarski žandari provodili. Ljude su tukli po tabanima do te mjere da su im otpadali koža i meso i tekla im je krv. Žandari su u Međimurju bili otprike slični kao SS-ovci u nacističkoj Njemačkoj. Nosili su kape s perjanicama i dugačke ba-jonete. Provodili su policijski teror. Zbog zlodjela koja su činili, trebali su biti među prvima koji su kao izvršitelji trebali odgovarati za ratne zločine. No, nakon rata, u Međimurju nikom od njih nije suđeno. Nisu se mogli ispostaviti zahtjevi za izručenjem jer se nije moglo doći do imena ljudi koji su radili u sklopu tih žandarmerijskih postaja. Arhiva je sačuvana jedino za goričansku postaju, a pitanje je je li i van Međimurja, odnosno u okviru čitavog tog nekadašnjeg okruga uopće sačuvano još nešto dokumenata. Na području Međimurja bilo je sedam ili osam žandarmerijskih postaja koje su djelovale u sklopu III. mađarskog kraljevskog okruga koji je potpadao pod Szombathely.
U Međimurje su 1. travnja 1945. godine ušli Sovjeti, i to uprvao kroz Goričan, pa tamo Mađari nisu uspjeli spaliti dokumentaciju. Do tog datuma mađarska uprava je u Međimurju normalno funkcionirala. Sudovi, policija, gradska poglavarstva – sve je to funkcioniralo iako u smanjenom opsegu. Arhiva žandarmerijske postaje Goričan bila je spremljena u Arhivu u Zagrebu. Međimurski povjesničari izradili su katalog te građe i na temelju nje će se sada napisati povijest Goričana u vrijeme II. svjetskog rata, a knjiga će se zvati Povijest terora – Goričan 1941. - 1945. No, knjiga nadilazi povijest Goričana jer su se neki od sačuvanih dokumenata odnosili na sve postaje, a ne samo na goričansku. Na temelju njih rekonstruirat će se ondašnji život u Goričanu, ali i djelovanje žandara u cijelom Međimurju i jugozapadnoj Mađarskoj.
(RT)

Izvor: 2860