Arhiva 07.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Povodom Dana neovisnosti ploženi vijenci na spomenik borcima, poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata

Povodom 8. listopada, kada se u Republici Hrvatskoj slavi Dan neovisnosti, vijence su na spomenik borcima, poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu položile delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave međimurske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji. Ujedno su kod Spomen zida zapaljene svijeće uz županovo obraćanje okupljenima i molitvu gvardijana Željka Železnjaka za sve branitelje. 

 

Počast su svim hrvatskim i međimurskim junacima odali potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborski zastupnici Dragutin Glavina i Dragutin Lesar, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, županijski vijećnici i vijećnice, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom, predstavnici Zrinske garde Čakovec, PU međimurske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji i prijatelji stradalih boraca. 

 

Hrvatska slavi Dan neovisnosti, u sjećanje na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ. Sabor Republike Hrvatske, kako se tada nazivao, tom je povijesnom odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

 

U molitvi za sve poginule i nestale borce ispred Spomen zida, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu i župnik župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu, Željko Železnjak zahvalio je na prijateljstvu koje je poteklo od branitelja, za mir koji su unijeli među nas te za žrtvu čime su zavrijedili da ih poštujemo, kako danas tako i u buduće. 

 

Iz Međimurske županije naglasili su kako će i nadalje ovakvim događanjima obilježavati sve slavne dane hrvatske povijesti, kojih će se posebno prisjetiti na svetim misama, kao i onoj organiziranoj povodom Dana neovisnosti, koja će se u čakovečkoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu održati u srijedu, 8. listopada u 9 sati. 

Izvor: 3102