Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Požar na obiteljskom gospodarstvu Đuran u Slakovcu!

U srijedu, 13. ožujka, destak minuata nakon 16 sati u dvorištu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Đuran u Slakovcu izbio je požar u spremištu slame. U požaru je uništeno osam stotina bala slame, što vatrom, što u gašenju. Domaćin Darko Đuran, inače istaknuti proizvođač suhomesnate robe na tradicionalni način, o tome što se događalo tog popodneva rekao nam je:
- Susjed Robi Tkalec, koji se bavi voćarskom proizvodnjom, baš je rezao voćke tu iza padine brijega. Rekao mi je da je čuo prasak, kao da je nešto eksplodiralo. Moj firmani kum Josip Trupković vidio je vatru vozeći se u ovom smjeru i htio je nazvati 112, ali je već za minutu-dvije bio ovdje i mene alarmirao. Kad sam vidio što se događa, nisam od uzbuđenja ni mogao nazvati pravi broj, pa je jedan susjed nazvao 112. Domaći vatrogasci iz DVD-a Slakovec brzo su došli, za 12 minuta, što se meni učinilo dugo. No, bila je to brza intervencija. Bili su tu i neki iz Pretetinca, a za koju minutu došli su i profesionalni vatrogasci iz Čakovca.
Darko štetu procjenjuje na iznos od negdje između 12 do 14 tisuća kuna, u novčanom iznosu. Stvarni učinak požara će, na sreću, biti manji - prijatelji su već priskočili u pomoć i ponudili slamu, tako da proizvodnja kojoj je slama služila zapravo neće trpjeti. Metalna konstrukcija malo se izvijala, ali će se to moći popraviti. Govoreći o šteti, Darko Đuran ističe još nešto.
- Ovo montažno spremište podigli smo prošle godine, prije smo slamu spremali u štagalj. Neki unutarnji glas mi je rekao – čekaj, što ako bude neki vrag, zapali se nešto, a vatra zahvati štagalj, proširi se na gospodarske objekte, pa će na kraju trebati spašavati i kuću. Slamu smo baš na vrijeme izmaknuli van.
Uz vatrogasce je intervenirao i prijatelj Danijel Šafarić iz Okruglog Vrha. Bagerom je razgrinjao goruću slamu i i iz plamena igurao plug, pa je na njemu sva šteta što je opaljena boja. Sin Saša izgurao je prikolicu na kojoj je također bila slama. Još je sutradan morao vodom zalijevati tinjajuću slamu. Darko zahvaljuje svima koji su pomogli u gašenju požara ili pomoć najavili:
- Hvala svim susjedima koji su odmah potrčali i već noseći vodu u vjedricama pokušali ugasiti požar, hvala mom firmanom kumu Trupkoviću i susjedu Tkalecu, zatim vatrogascima, našima iz Slakovca i profesionalnima, prijatelju Šafariću, a i svim prijateljima koji su obećali da će mi dati slamu.
Za dobru volju i solidarnost Darko se odužuje i na drugi način, upozorenjem kolegama poljoprivrednicima koji također spremaju slamu. Rekao nam je:
- Uzrok požara je samozapaljenje – vatra nije počela negdje na vrhu, već dolje. Palete na kojima je slama ležala potpuno su pougljenile. Na pokrovu je negdje probijala voda i vlažila slamu, fermentacijom su se razvijali bioplinovi i u jednom trenutku i planuli. To i nije prvi takav slučaj, a ljudi nisu ni znali što se dogodilo. Nemojte ponoviti moj propust - kod ovakvih montažnih objekata treba osigurati da pokrov bude potpuno zatvoren, da ne probija voda.(dk)
Snimio D. Lesar

Izvor: 3021