Arhiva 27.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Požar poharao gospodarstvo Mladena Taradija iz Mihovljana

U četvrtak, 21. travnja, nešto prije 17 sati izbio je požar na drvenom štaglju u Prvomajskoj ulici u Mihovljanu. Vatra je zahvatila i neregistriran traktor i sijeno, a proširila se i na nadstrešnicu. Požar su ugasili pripadnici JVP-a Čakovec i DVD-a Mihovljan. Sreća je što nitko nije stradao, ali Mladen Taradi, vlasnik domaćinstva koje je požar poharao, zbog toga neće biti mirniji. Rekao nam je:
- Nisam bio kod kuće kad je požar buknuo. Došao sam s posla (radi u čakovečkom “Jelenu”, op. nov.), malo sam prošetao pse, pa opet otišao u grad. Zazvonio je mobitel. Javio se jedan susjed koji je rekao da idem doma jer mi gori štagalj, a kuća mi je puna vatrogasaca.
Mladen u domaćinstvu živi samo s majkom Marijom, već postarijom, koja je bila u kući, a požar je primijećen i vatrogasci su ga lokalizirali prije nego je vatra ugrozila i samu kuću. Kći Andrea dolazi ocu samo vikendom (roditelji su rastavljeni), pa ni ona u kritičnom trenutku nije bila na požarištu.
Mladen još nije procijenio štetu. Vidite i sami kako to izgleda, tko će tu razabrati što je stradalo, kaže nam. Štagalj je ionako morao u obnovu, ali za nesreću, u vatri je stradala upravo građa koju je radi obnove kupio, što je možda najveća šteta. Mladen žali i za svojim zečevima. Nekoliko ih je stradalo, a nekoliko, na sreću, ipak preživjelo vatru.
Dok inspektor zaštite od požara u prvom izvješću kaže da je moguć uzrok požara ljudska radnja, već sutradan se znalo kako je požar počeo.
- Susjeda mi je odmah ujutro sama rekla da su njena djeca zapalila vatru. S njene strane dvorišta bilo je nešto sijena koje je ispalo, a djeca su imala upaljač, poigrala se i tako je počelo.
Mladen kaže da neće od susjede istjerivati štetu. I njoj je teško, sama je s troje djece. Ona nam je rekla da joj je kćerkica na večer prije spavanja priznala kako je završila dječja igra. Imali su upaljač, brat joj je rekao da zapali sijeno i tako je požar počeo. Susjeda je vjerojatno bila prva koja je primijetila vatru i pozvala vatrogasce, a zvalo je još nekoliko susjeda.
U popravljanju štete Mladen može računati na solidarnost sumještana. Tajnik je Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Mihovljanu i suborci će priteći u pomoć. Josip Jezernik, predsjednik Ogranka, rekao nam je:
- Dogovorili smo da ćemo akciju raščišćavanja zgarišta početi u ponedjeljak, nakon Uskrsa jer su u vrijeme pred blagdan i na sam Uskrs ljudi još zauzeti. Ruku neće nedostajati, pokušat ćemo nabaviti materijal, a već smo počeli dogovore o tome kako financijski pomoći. Zatražili smo pomoć od Grada Čakovca i Mjesnog odbora Mihovljan.
Jezernik je i predsjednik DVD-a Mihovljan koji je sudjelovao u gašenju požara, a i blizak susjed svome tajniku. Sam priznaje da će iduće godine ocjena uspješnosti Društva u razvijanju protupožarne kulture biti slabija nego ove. I u petak je morao na intervenciju - trebalo je gasiti vatru usred borove šume na putu prema Mačkovcu. Uzrok tom požaru opet je bila dječja igra.
Snimio D. Lesar

Izvor: 2922