Arhiva 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Pozvekove bačve osvojile vinarije

Udruga poduzetnika i obrtnika Općine Nedelišće kandidirala je Stjepana Pozveka i trgovačko društvo Pozvek d.o.o., kojem je direktor, za dodjelu priznanja Općine Nedelišće u prošloj godini. Općinsko vijeće u Nedelišću u prošlom je sazivu prihvatio prijedlog, pa je tako tvrtka Pozvek došla u prvi plan zahvaljujući uspješnom i korektnom radu.
Bačvarija Stjepana Pozveka osnovana je u rujnu 1997. godine kao obrt, da bi u svibnju 2010. postali trgovačko društvo za proizvodnju drvenih bačvi i inventara od bačvi.
Počeci samostalnog rada nisu bili laki, osobito zbog sklonosti tržišta da se prikloni bačvama izrađenim od inox čelika. Tradicionalna hrastova bačva bila je u drugom planu, potražnja vrlo slaba, no, sklonosti i opredjeljenja mijenjaju se. Tako je i hrastova bačva počela preuzimati primat u brojnim vinarijama koje su danas Pozvekovi naručitelji i odani kupci.
Sigurni u sebe, iskustvo i umješnost u tvrtki Pozvek, svi članovi obitelji danas brane svoje opredjeljenje. Stjepanova supruga Dušanka, sin Neven, kćerka Melanija i zet Nenad imaju isti cilj - proizvesti, plasirati i prodati proizvod koji najbolje rade - hrastovu bačvu.
- Godišnje proizvedemo bačvi zapremnine 300 tisuća litara, s tim da brojka zadnjih godina stalno raste. U odnosu na 2012. godinu, mi ćemo ove godine ostvariti 10-postotni rast. Naše najveće tržište je Italija u koju izvezemo 50 posto naše proizvodnje, zatim Bosna i Hercegovina i Srbija u koju ide po 10 posto ukupno proizvedenih bačvi, slijede Slovačka i Slovenija.
Naši naručitelji su vinari, no, u Istri i Dalmaciji počeli smo opremati trgovine bombonima. Njima se dopala ideja da na bačvama izlažu i u bačvama drže bombone koji su na prodaju.
To je dio asortimana koji je i nama novitet, ali smo mu se rado priklonili jer izazova nikad dovoljno. Nama to pomaže da se dodatno razvijamo te da se malo posvetimo i dizajnu, tim više što izrađujemo i suvenire, stolove i stolce, šankove - kaže Stjepan Pozvek, dodajući kako 15-godišnji unuk Marin u Varaždinu polazi Srednju strukovnu školu, smjer drvodjeljski tehničar - dizajner. Ne zaboravlja spomenuti ni unuke Leonu (10) i Antonija (2) koji se rado vrzmaju oko krajnjih proizvoda Bačvarije.
Dušanka Pozvek i kćerka Melanija rade administrativne poslove, marketing, brinu o svim detaljima poslovanja koji su izvan samog proizvodnog segmenta.
Nova hala, još više truda
- Puno ulažemo u marketing. Redovito smo izlagači ili gosti na sajmovima koji se tiču naše djelatnosti. Splitski Gast je jedno od naših odredišta, zatim Vinistra u Poreču, Makarska, njemački Duesseldorf i drugi. Ove ćemo godine po prvi put ići u Gornju Radgonu, u Sloveniji jer smatramo da je to dobar sajam i da tamo postoji naša ciljna publika - kaže Dušanka Pozvek.
Bačvarija Stjepana Pozveka u proizvodnji koristi domaću sirovinu, slavonski hrast poznat po svojoj kvaliteti, no, u skladu sa željama naručitelja - bačve izrađuju i od drva akacije.
- Sada smo u projektu izgradnje hale koja će nam dati prostora da povećamo proizvodni kapacitet i skladišni prostor. Još uvijek radimo u hali koja je na kraju našeg dvorišta obiteljske kuće. Vrijeme je da se malo proširimo, no, to istodobno znači da ćemo još više energije morati ulagati u plasman naših proizvoda - kaže Stjepan Pozvek.
Tvrtka Pozvek d.o.o. posjeduje ISO 9001-2008. standard, a za svoj je rad dosad primila niz priznanja za očuvanje i promociju tradicionalnog obavljanja poslovanja.
Zapošljavaju devet djelatnika, a s novim će proizvodnim pogonom vjerojatno biti prostora za još dva vrijedna para ruku. U proizvodnom su asortimanu bačve od 5 do 5.000 litara, barrique bačve, šankovi, drveni vinifikatori, tiblice za meso, lončanice za cvijeće, garniture za podrume i vinoteke, stalci za butelje, drveni stolovi i klupe.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3034