Arhiva 11.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Pranjić odustao od uređivanja Kolendara

Na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare čakovečkog Ogranka Matice hrvatske bilo je riječi o ovogodišnjem Hrvatskom kajkavskom kolendaru. Njegov urednik Stjepan Hranjec, predsjednik Ogranka, pritom se pohvalio da je prodano već više od 1.000 primjeraka te je rekao:
- Knjige su otišle u tvrtke, u ruke običnih, prosječnih čitatelja, mahom ljudi koji ili ne čitaju ili rjeđe čitaju knjige. Sada im je to štivo došlo u ruke, pa će barem ponešto iz njega i pročitati. U Kolendaru namjerno idemo i s popularnim štivom i s agresivnijom kampanjom u distribuciji. Za Ogranak je njegova prodaja bitna, kako zbog širenja kulture čitanja, tako i za realizaciju sličnih projekata. Našim čitateljima važno je dati raznoliko i popularno štivo i imati volje i snage plasirati ga do čitatelja. Novog urednika Kolendara pitali smo zbog čega je došlo do smjene urednika izdanja.
- Na predsjedništvu Ogranka razmatrali smo koncepciju Kolendara i tada su bile iznesene primjedbe vezane uz izdanje za 2012. godinu koje je uredio Ivan Pranjić. Ocijenjeno je da je ono bilo preopširno i nije bio odgovarajući odnos popularnog, atraktivnog štiva na jednoj strani te znanstvenih i poetskih priloga na drugoj. Kako se ondašnji urednik nije složio s tim primjedbama i predloženom koncepcijom, zahvalio je na obnašanju dužnosti urednika. U takvoj situaciji posla sam se prihvatio ja.
Orijentacija na veći postotak popularnog i atraktivnog štiva ne znači i spuštanje razine i njegove kvalitete. I ove smo godine odbili dio autora čiji tekstovi nisu bili na potrebnoj razini. Kvalitetu želimo održati, ali Kolendar nije znanstveni časopis - rekao je Hranjec.
R. Topličanec

Izvor: 3007