Arhiva 14.11.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Pranjić predbacuje Kalšanu lijenost u vođenju MM-a

Predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, saborska zastupnica Sunčana Glavak održala je sa stranačkim kolegama konferenciju za novinare na kojoj su izneseni stavovi stranke vezani uglavnom uz Muzej Međimurja (MMČ) i Stari grad Zrinskih. Gorljivo je na temu govorio Ivan Pranjić, prof., koji u čakovečkom HDZ-u predsjeda Povjerenstvom za društvene djelatnosti. Glavak se osvrnula i na druge teme, a valja naznačiti kako ime kandidata za gradonačelnika/-cu Čakovca u HDZ-u još uvijek nije iskristalizirano.
- Gradski odbor HDZ-a formirao je svoja povjerenstva i ona već rade na političkoj i programskoj platformi Grada Čakovca za razdoblje do 2016. godine. U tom dokumentu donosimo sve ono što gradska uprava i vlast mogu učiniti za građane. Stranka mora odgovoriti problemima trenutka, a građanima želimo poručiti da u nas mogu imati povjerenja - najavila je Sunčana Glavak i dodala kako HDZ neće podržati prijedlog proračuna gradonačelnika Čakovca Branka Šalamona.
- Izjava gradonačelnika Šalamona da će oporba podržati njegov prijedlog proračuna ne stoji. O tome ćemo tek govoriti u danima pred nama. Nećemo podržati njegovo dovođenje Grada ponovo u minus jer Grad nije donio plan ušteda, nije stvorio gospodarsko ozračje niti preduvjete za otvaranja ijednog radnog mjesta - rekla je S. Glavak.
Govoreći o ulaganjima u objekat Starog grada Zrinskih, Ivan Pranjić istaknuo je kako se ovaj spomenik kulture nulte kategorije zapostavlja i ignorira.
- Potpuno se ignorira nastojanje da palača Zrinskih postane nešto čime ćemo se ponositi, a što će imati koristi i za širu društvenu zajednicu. Na kulturu treba gledati kao na segment koji donosi novac i stvara nove vrijednosti. Osobno me trajno zanima tema Starog grada i Muzeja Međimurja. Umjesto 5 milijuna kuna koje smo u vrijeme kad je premijer bio Ivo Sanader mogli iskoristiti za obnovu tog spomenika kulture nulte kategorije, mi smo iskoristili samo 600 tisuća jer nismo imali dovoljno projekata. Da nije bilo Starog grada Zrinskih, ni Čakovca ne bi bilo, a taj se objekat danas doslovno ruši - rekao je Pranjić.
Piše monografije i knjige, pa za Stari grad nema vremena
Na presici je pozvao novinare i javnost da obiđu Stari grad i pomnije prouče u kakvom je stanju.
- Ako obiđete stari dio objekta, vidite da je on nekad bio fasadiran, a danas gledamo ciglu koju kljucaju ptice. Pogledajte Varaždin. Tako izgledaju dvorci iz XIV., XV. stoljeća. Posjet ministrice kulture Andree Zlatar Violić u rujnu ne obećaje puno. Ona kaže nek se obratimo EU fondovima, a to govori da Vlada ne kani poduzeti ništa. Zašto se tako dugo čeka s obnovom - javno propituje Pranjić.
On smatra da je za tromost u obnovi Starog grada najodgovorniji ravnatelj MMČ-a Vladimir Kalšan. Predbacuje mu angažiranost u pisanju knjiga i monografija zbog koje je premalo predan poslu za koji prima plaću.
- Kad je tu bila ministrica Zlatar Violić, ravnatelj MMČ-a Kalšan pokazao joj je sve, samo ne onaj dio koji je opasan, koji će se srušiti jer vapi za obnovom. To je kukavičluk. Po mom mišljenju, osoba koja upravlja Starim gradom i vodi tako osjetljivu instituciju mora biti energična i hrabra, pa ako treba - i drska i bezobrazna. Mi smo za to da se Stari grad i Muzej razdvoje. Ravnatelj je kvalitetan povjesničar, piše knjige i monografije, ali nema vremena za vođenje i spašavanje Starog grada. Tu treba doći netko mlađi, energičniji, s menadžerskim vještinama i zato predlažemo razdvajanje Starog grada i Muzeja Međimurja za koji smatramo da treba biti u vlasništvu Grada Čakovca - rekao je Pranjić.
Presici su prisustvovali i predsjednici Povjerenstva za mlade Sandra Vuk i Povjerenstva za prostorno uređenje i komunalno gospodarstvo Aleksandar Makovec.
Aleksandra Ličanin

Naši lijeni prijatelji
Ivan Pranjić: Šutnjom se ne postiže ništa. Ministrica ima kompetentne ljude oko sebe, pomoćnike Zlatka Uzelca i zamjenika Berislava Šipuša, ali nitko nama ne može pomoći ako mi sami ne prisilimo svoje lijene prijatelje da učine nešto. Vlasništvo nad Starim gradom u rukama je Županije, a gradonačelnik Čakovca vjerojatno je sretan što nije u nadležnosti Grada jer - tko bi napunio tu vreću bez dna? Zašto sam tako bezobrazan? Zato što gradonačelnik nikada nije ništa dao za Stari grad. Nije to tek puki trošak. To je naša žila kucavica.

Izvor: 3003