Arhiva 12.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Pred Županijom prijetio "bombom"!

U subotu, 8. siječnja, na večer pred zgradom Međimurske županije bila je nesvakidašnja gužva. Ulicu Ruđera Boškovća na tom je mjestu blokirala policija koju je na noge digla dojava da će se na samom ulazu u županijsku zgradu možda dogoditi samoubojstvo. Glavnu ulogu imao je Božidar Juračić, mještanin Strahoninca star 40 godina, koji je zaprijetio da će si ručnom bombom oduzeti život, ali i ljudi iz same Međimurske županije - zamjenik župana Matija Posavec koji je na mjesto događaja došao da bi umirio (nesuđenog) samoubojicu i glasnogovornik župana David Vugrinec koji je policiju obavijestio o opasnosti. Prvo je Vugrinec oko 21.30 sati dobio dojavu da pred županijskom zgradom netko leži, pa je otišao provjeriti.
- Na ulazu u zgradu doista je ležao čovjek, odjeven vojnički. Rekao mi je da ima bombu i da će si oduzeti život. Bio je vidno alkoholiziran, a izgledalo je da ima nešto poput bombe, pa sam otišao u policiju - rekao nam je Vugrinec.
Policija je ubrzo stigla i zatekla Juračića kako sjedi pred ulazom u županijsku zgradu, a on im je rekao da se ne približavaju jer će inače aktivirati bombu. No, pristao je na razgovor s jednim od službenika policije s kojim se poznaje. Zatražio je i da razgovara s nekim odgovornim iz Županije. Došao je zamjenik župana Matija Posavec koji kaže:
- Razgovarali smo više od sat vremena. Saslušao sam pozorno njegove nevolje, kako mi ih je izložio, a obećao sam mu i da ćemo mu pomoći koliko možemo.
Razgovor je umirio Juračića, pa je oko 23 sata k sebi pustio policajce koji su utvrdili da stvarne opasnosti nije bilo – Juračić nije imao bombu niti drugu eksplozivnu raspravu ili oružje. Policija nije bombu ili nešto slično pronašla ni pretragom okolice i tamo parkiranih automobila, kao ni pretragom Juračićevog doma u Strahonincu, provedenom sutradan. Nakon što se situacija smirila, Juračić je odveden na Odjel psihijatrije Županijske bolnice na kojem je pregledan, ali nije zadržan na liječenju.
Pomoć koju je zatražio, međutim, ipak je u prvom redu u rukama liječnika, a ne Županije ili socijalnih i državnih službi. Mnogima inače poznat kao nogometni aktivist, Juračić je hrvatski branitelj, a pati i od tegoba koje korijen vuku iz rata - dva puta je liječen od PTSP-a. No, ima i povijest pogrešnog načina da se psihičke tegobe savladaju - prekomjernog uživanja alkohola koje je često, mada je u kraćem razgovoru s nama zanijekao da je te noći bio alkoholiziran. Sve nevolje dovele su i do komplikacija u osobnom životu, što ga je sve skupa dotjeralo do toga da na ovaj način pokuša privući pozornost svojim problemima. Policija za to ima određeno razumijevanje, ali ograničeno – Općinskom državnom odvjetništvu poslat će o događaju tzv. posebno izvješće, a u njemu će upozoriti na sumnju da je Juračić ovim incidentom počinio kazneno djelo širenja lažnih i uznemirujućih glasina.

Izvor: 2959