Arhiva 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Predsjednici Republike i Sabora pokrovitelji proslava

Na molbu Zrinske garde Čakovec, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko prihvatio je pokroviteljstvo nad obilježavanjem trećeg spomen-dana Zrinskih i Frankopana koji se obilježava 30. travnja, kada su 1671. pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.
To je ujedno i Dan Međimurske županije. Hrvatski sabor je u listopadu 2011. donio odluku da se “Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježava se kao spomen-dan na Zrinske i Frankopane kao simbola žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo – Navik on živi ki zgine pošteno.” U prigodi obilježavanja spomen-dana, svečanosti će se krajem travnja održati u Čakovcu, Bečkom Novom Mjestu i Zagrebu.
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović prihvatio je molbu Zrinske garde za pokroviteljstvom međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom 350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog i pada Novog Zrina.
Na skupu će sudjelovati petnaestak povjesničara iz Hrvatske i Mađarske, a uz Zrinsku gardu, organizatori skupa su Družba Braća hrvatskoga zmaja, Hrvatsko vojno učilište Petar Zrinski Zagreb te Matica hrvatska Ogranak Čakovec, u suradnji s Međimuskom županijom i općinama Donja Dubrava i Nedelišće. Skup će se održati 5. srpnja 2014. u Donjoj Dubravi, a obilježavanje pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog u studenome u Nedelišću i u Gornjem Kuršancu.
Članovima Zrinske garde Predsjednik Republike zaželio je “da jednako uspješno nastave pridonositi očuvanju nacionalnoga identiteta i zaštiti hrvatskog povijesnog blaga”.
NAVIK ON ŽIVI
KI ZGINE POŠTENO!

Izvor: 3076