Arhiva 23.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora posjetili Nacionalni gimnastički centar Aton

Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop  posjetili su Nacionalni gimnastički centar Aton u Nedelišću, razlog posjeta bio je nedavni povijesni uspjeh hrvatskih gimnastičara na SP-u u Kini. Domaćini čelnim ljudima krovne sportske organizacije Hrvatske bili su predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec i sportski direktor GK Marijan Zadravec - Mario Vukoja koji su s gostima održali radni sastanak. Na sastanku čija je tema bila daljnje financiranje vrhunske gimnastike sudjelovali su i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, predsjednici Zajednice sportova Međimurja i Grada Čakovca Mato Kljajić i Bojan Ružić, predsjednik Tehničkog odbora HGS-a Vladimir Mađarević te glavni trener HGS-a i svjetskog viceprvaka Filipa Udea – Igor Križimski.

 

Predsjednik HGS-a Stevo Tkalčec rekao je kako se je razgovaralo o tome kako HOO   može pomoći daljnjem razvoju vrhunske gimnastike u Hrvatskoj, također je rekao kako su financijska sredstva s kojima raspolaže HGS premala za sve vrhunske sportaše koji pak postižu odlične rezultate. „Želimo saznati kako dalje pomoći tim gimnastičarima jer smatramo kako je podrška njima obaveza Saveza,m a ne klubova“ istaknuo je Tkalčec.  Zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović obećao je da će Međimurska županija pomoći Filipu Udeu i njegovom klubu u pripremama za ovaj olimpijski ciklus i nastup u Riu. „Za to ćemo izdvojiti 100.000 kuna, a još dodatnih 50.000 ćemo preko Zajednice sportova Međimurja doznačiti GK Marijan Zadravec-Macan“rekao je Vidović i naglasio kako je to obzirom na teška financijska vremena i situaciju u kojoj se nalazi županijska blagajna realan iznos, a uz to kontinuirano se podupiru i ostali sportovi te pomaže organizacija većih sportskih događaja poput SP u rukometu za juniorke ili SP u sportskom ribolovu udicom na plovak. I što je posebno važno da  neće se zbog spomenutih iznosa za gimnastiku smanjivati ukupno odobrena sredstva za međimurski sport. Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač potvrdio je svoju podršku gimnastičarima.

 

„U prvoj godini mandata uspješno smo posložili gradske financije te nakon što je gradska blagajna u pozitivi Grad Čakovec spremno može podupirati uspješne projekte poput onog u čakovečkom gimnastičkom klubu. Uveli smo transparentni način financiranja sportskih klubova, a kriteriji koje smo postavili upravo su onakvi kakvi se godinama primjenjuju u gimnastičkom klubu. Masovnost, kvalitetan rad i stručnost trenerskog kadra su odlike rada koji je u konačnici doveo do niza uspjeha Filipa Udea. Grad Čakovec će sa 150.000 kuna financirati gimnastičare u ovom olimpijskom ciklusu“, poručio je gradonačelnik Kovač te dodao uvjerenje kako će i u budućnosti gimnastičari uspješno promovirati Grad Čakovec diljem svijeta.

 

Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania osvrnuo se je na dosadašnju potporu koju je Općina Nedelišće davala gimnastičarima i NGC-u  Aton. „Mi smo sve svoje obaveze uredno izvršavali, a tako će biti i u buduće, Aton je nama puno više od sportskog objekta. To je središnje mjesto kulturnog i društvenog života Općine i samo mogu zahvaliti Stevi Tkalčecu što je odlučio centar izgraditi kod nas. Vrijednost koju za nas ima Aton ne može se mjeriti novcima, jer promocija koju zahvaljujući gimnastičarima imamo u svijetu je neprocjenjiva. Stoga ćemo osim direktne financijske pomoći i podrške, gimnastičarima i Atonu pomoći i na brojne drugačije načine, između ostaloga lobiranjem izgradnje nove škole“, završio je Dania.  

 

Na kraju  je čelni čovjek HOO-a Zlatko Mateša izrazio zadovoljstvo što je s glavnim tajnikom Josipom Čopom ponovo u Međimurju,između ostaloga rekao je:“HOO u cijelosti podržava koncept HGS-a koji se uspješno provodi, odlični rezultati to potvrđuju, nadam se da će se provoditi i do i iza OI U Brazilu. Financijskim planom za 2015.godinu pokušati ćemo osigurati još više sredstava za gimnastiku u razvojnom i vrhunskom obliku. Dobro je da su u Gradu Čakovcu, Međimurskoj županiji i Općini Nedelišće prepoznali i imaju mnogo razumijevanja za sport,m u ovom slučaju za gimnastički sport, svi mi znati ćemo nagraditi izvrsnost naših gimnastičara.“-Na pitanje hoće li nagraditi posljednje uspjehe Udea, Možnika i njihovih trenera na SP-u u Kini odgovorio je da će se u tome, o visini nagrade uskoro donijeti odluka na sjednici Vlade RH-e.

 

Izvor: 3104