Arhiva 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Predsjednik Josipović posjetio Međimurje

Na poziv župana Matije Posavca (HNS), u Međimurju je proteklog utorka boravio predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović koji je, osim u Županiju, svratio i u Grad Čakovec, Mursko Središće i Prelog te Pribislavec. Nakon radnog sastanka sa županijskim čelništvom i međusobnih komplimentiranja pred novinarima, Predsjednik je odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja vezanih uz teme od nacionalnog značaja, kao što je najavljeno novo rezanje proračuna. Što se tiče prilika u Međimurskoj županiji, Predsjednik je naglasio da mu je iznimno drago čuti da u Međimurju pada nezaposlenost, da je izvoz veći od uvoza i da postoje projekti koji pridonose razvoju ovoga kraja.
- Međimurska županija može biti ogledan primjer ostatku Hrvatske koji tek mora dostići međimursku realnost o četrnaest dana potrebnih za izdavanje potrebnih dozvola za sve moguće investicije, naglasio je Josipović. U Gradu Čakovcu (posjet Gradu Čakovcu je, čini se, tek nakon ozbiljnih intervencija iz SDP-a ušao u protokol Predsjednikova posjeta), Predsjednik je razgovarao s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem (SDP) i suradnicima. Bilo je riječi o gradskim projektima, posebno o modelu zbrinjavanja otpada te najavljenim projektima Međimurskih voda.
U Murskom Središću, u kojem su ga dočekali brojni građani, Josipoviću je prezentiran trenutno najakutniji problem Grada - teretni promet kroz centar grada te inicijativa izgradnje novog mosta i zaobilaznice Murskog Središća. Gradonačelnik Dražen Srpak (HDZ) javno je zamolio Josipovića da pomogne u pronalasku rješenja, čemu se pridružio i župan Posavec koji je potvrdio ozbiljnost stanja, a bilo je riječi i o razvoju Gospodarske zone Brezje. Potporu inicijativi izgradnje novog mosta i zaobilaznice dao je i zamjenik lendavskog župana Somi Janez koji se također odazvao susretu s Predsjednikom. Nakon šetnje gradskom lučicom i šetnicom, koja se unatoč hladnom vremenu prilično odužila i za vrijeme koje se Predsjednik rukovao doslovno sa svakim od okupljenih građana, u Pansionu Ilonka održano je druženje s građanima uz kavu. Nakon Murskog Središća, Josipović se uputio prema Pribislavcu. Tu su ga općinska načelnica Višnja Ivačić (HNS) i župan Posavec upoznali s problemom izgradnje škole i suživotom s brojnom romskom populacijom. Na kraju svog obilaska, predsjednik Josipović u Prelogu je obišao tvrtku Šestan - Busch u kojoj se proizvodi vrhunska vojna oprema (zaštitne kacige) koju koriste mnoge policije i vojske širom svijeta. Domaćin tog susreta Predsjedniku je bio direktor tvrtke Alojzije Šestan. Predsjednik Ivo Josipović susreo se i s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom (HDZ) koji mu je prezentirao potencijale gradskog gospodarstva.
Vlado Trstenjak
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3078