Arhiva 21.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Predškolu i vrtiće polazi 230 malih Roma

Međimursku županiju 12. listopada posjetili su saborski zastupnik Nazif Memedi, predstavnik nekoliko nacionalnih manjina, predstojnik Ureda za nacionalne manjine Branko Sočanac te ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu obrazovanja Mirko Marković.
Ovdje su se oni upoznali s provedbom projekta Predškole za djecu romske nacionalne manjine koja djeluje u četiri škole - u OŠ Vladimir Nazor u Pribislavcu, u OŠ Orehovica, OŠ Dr. Ivana Novaka u Macincu i u OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici. S radom je počela sredinom rujna, a potrajat će do kraja školske godine.
Rad se odvija u sedam grupa u koje je uključeno 120 djece koja će sljedeće godine krenuti u prvi razred. Uz posjet je održana konferencija za novinstvo, u Općini Pribislavec, jednoj od sredina u kojoj se Predškola provodi. Međimurski župan Ivica Perhoč istaknuo je da je cilj projekta integracija romske nacionalne manjine i osiguravanje nastavka njihova obrazovanja, odnosno podizanje razine njihovog obrazovanja. To je konkretan projekt iza kojeg stoji Županija. On će pokazati rezultate, a za njega u budućnosti očekujemo potporu države. Nazif Memedi izrazio je podršku projektima poboljšanja životnih uvjeta Roma, a ovaj projekt vodi k tome. Upozorio je na značaj provođenja ovakvih programa u okviru posebnih institucija – ne podržavam rad predškola po kućama, rekao je. Branko Sočanac rekao je da se u Hrvatskoj na integraciji Roma radi puno i stanje je bolje nego u pojedinim zemljama EU. Ured će i dalje podržavati dobre projekte poput ovog. Mirko Marković istaknuo je značaj što većeg obuhvata djece, a izrazio i zadovoljstvo suradnjom s s Međimurskom županijom. Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec, rekla je da su u ovoj općini prepoznali vrijednost ovog projekta i zato za njega ustupili općinske prostorije budući da u tamošnjoj školi za to nema uvjeta.
Projekt Predškole za ovu školsku godinu stoji 900 tisuća kuna, od čega Međimurska županija osigurava polovicu, drugu polovicu država, Ministarstvo obrazovanja 300 tisuća, a Ured za nacionalne manjine 150 tisuća kuna. Posljednjih dana u sustav predškolskog odgoja uključilo se i desetak djece hrvatske nacionalnosti, što pojačava pozitivan učinak integracije. Sva djeca imaju osiguran besplatan prijevoz i dva obroka tijekom boravka u Predškoli.
U sustavu predškolskog odgoja na području Županije još je i tridesetak djece romske nacionalnosti u naselju Lončarevo u Općini Podturen, pedesetak djece iz vrtića u Obiteljskom centru za Rome u Kuršancu te tridesetak djece integrirane u drugim dječjim vrtićima. Ukupno je u sustav pred-školskog odgoja uključeno oko 230 malih Roma, ili oko 40 posto odgovarajuće populacije – dobro za početak, ali još velik posao u prvim koracima prema integraciji tek predstoji, kako su ocijenili i gosti i njihovi domaćini.
Dražen Kovač

Izvor: 2895