Arhiva 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Predstavljanje Svevida u Donjem Vidovcu

Mještani Donjeg Vidovca donedavno nisu znali da su nekad, vrlo davno, davno prije prvih zapisa o Bistrecu, 1226. godine, u pretkršćansko doba  imali svog boga sunca. Ovih dana u minijaturnom obliku, u drvu lipe, ponovo ga je, na temelju staroslavenske mitologije, usmene predaje, rekonstruiranih crteža te svoje umjetničke vizije izradio samouki donjovidovski kipar Alojzije Matulin.
Djelo će ovih dana biti postavljeno u prostoru donjovidovečke vijećnice. Svi pitaju - kakav sad bog sunca i svjetlosti u Donjem Vidovcu? A onda, priča krene ovako…Iza prvog brežuljka, istočno od donjovidovečkog groblja u smjeru Donje Dubrave,  što je vidljivo s ceste na nekih dvjestotinjak metara, nalaze se odnekad poznate Gaborove gorice.  Kako se minijaturni usamljen vinograd nalazi između ostalih oranica, mahom kukuruzišta, nekad, prije desetak i više godina djeca su tu strogom vlasniku voljela uštipnuti koje zrno grožđa. U toj dječjoj igri nisu znali da je, prema usmenoj predaji i mitologiji, upravo u blizini te lokacije na donjovidovečkoj strani, na tom brežuljku, bio podignut bog sunca i svjetlosti Svanimir ili Svevid, vidovnjak i zaštitnik ondašnje vojske, simbolično nazvan najvjerojatnije po svoje četiri glave. Bilo je to pretkršćansko davno doba, a do mogućnosti postojanja hrvatskog svetišta dovela je jedna mala slučajnost… Na cirkovljanskoj pilani, u kori hrasta nađen je pisani trag također davno, otprilike prije 2.000 godina. Kršćansko vrijeme dovelo je do uništenja pougljenjene kore koja je trebala svjedočiti o sedam metara visokom divu, no opet, spletom okolnosti, preloški umjetnički restaurator Franjo Žeželj Mustak pokušava napraviti crteže mogućeg boga nalik originalu. Pisani trag nedavno dolazi u Donji Vidovec u kojem ga je ovih dana ponovo, na inicijativu načelnika Josipa Griveca, u minijaturi „oživio“ mjesni umjetnik. Unatoč arheološkim nalazima, sustavnog istraživanja nije bilo, no sama pomisao o velikom otkriću svetišta kao dokaz da su Hrvati tu živjeli i u pretkršćanskom razdoblju budi svojevrstan interes za originalnom izradom Boga Svanimira ili Svevida, jednog od samo nekoliko u svijetu. Prema predaji, Bog Svanimir boravio je u hrastovoj šumi Dubrava, danas na mjestu Donje Dubrave, te se borio s podzemnim bogom koji se znao pretvarati u pozoja i pobijedio ga. Mjesto podzemnog boga u legendama je vezano uz Vražju jamu i utok triju rijeka iza Donje Dubrave.
Ako sve mitološko ostavimo po strani, ipak ostaje jedan detalj koji upućuje na moguću vjerodostojnost postojanja sedam metara visokog Svevida s četiri glave. Naime, do kraja devetnaestog stoljeća, na tom su se mjestu na samo Ivanje, 22. lipnja plesala čak 24 obredna kola, od kojih su još neka, tradicionalno, sačuvana u Kotoribi. Plešu se isključivo na križanjima puteva u mjestu. Je li slučajnost ili ne, ali l2. lipnja traje ljetni solsticij i sunce je najviše na nebu. U čast bogu sunca ili samo suncu, ova zanimljiva nesvakidašnja priča zacijelo će u budućnosti Donjem Vidovcu biti i svojevrstan turistički putokaz za izgradnju „sunčanog svetišta“. Zinka Čižmešija

Izvor: 2877