Arhiva 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Predstavljena franjevačka zbirka afričkih maraka

Franjevački samostan Čakovec, Hrvatsko filatelističko društvo Zrinski Čakovec i Hrvatska pošta Čakovec organizirali su izložbu poštanskih maraka Božić na markama Afrike. Otvorenje zakazano minulog četvrtka u predvorju poslovnice Hrvatske pošte u Čakovcu okupilo je velik broj zainteresiranih za filateliju i temu Božića.
Ovo je četvrtak i posljednja u nizu izložbi maraka koje su priređene tijekom jubilarne franjevačke godine, u Čakovcu posvećene proslavi 800. obljetnice franjevačkog reda, 350. obljetnice dolaska franjevaca u Čakovec te 220. obljetnice čakovečke Župe sv. Nikole biskupa i 10. obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog.
Izložen je niz vrijednih poštanskih maraka, pravih malih umjetničkih djela iz zbirke poštanskih maraka Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Za tu je zbirku najzaslužniji fra Časlav Husnjak, svećenik, biolog i gimnazijski profesor koji se filatelijom počeo baviti 1938. godine, utemeljivši i filatelističku zbirku provincije. Pomoć su mu u tome pružili brojni kolekcionari i njegova subraća. Unatrag nekoliko desetljeća, o zbirci s 200 tisuća maraka brine fra Vatroslav Frkin koji je pripremio panoe s izlošcima zajedno s pok. arhitektom Damirom Arlićem i njegovom suprugom Dragicom. Na svečanosti otvorenja izložbe u Čakovcu prisutne je pozdravio fra Stanko Belobrajdić, župnik Župe sv. Nikole biskupa i gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana. Upraviteljica Središta pošte u Čakovcu Mirjana Pasarić zahvalila je franjevcima na suradnji u postavljanju izložbi koje su obogatile njihov prostor kroz koji prolazi mnogo ljudi, osobito u blagdansko vrijeme.
- Raduje nas što je tijekom jubilarne franjevačke godine Hrvatska pošta izdala i dvije prigodne redovne poštanske marke - marku posvećenu 350. obljetnici franjevaca u Čakovcu i onu posvećenu 800. obljetnici franjevačkog reda. Izdajemo i prigodan žig na kojem stoji “u prigodi 350 godina franjevaca u Čakovcu”, a njime su opečaćene sve pošiljke predane 12. prosinca - istaknula je Pasarić.
O izlošcima iz bogate zbirke poštanskih maraka afričkih zemalja govorio je V. Frkin koji je prenio pozdrave provincijala Hrvatske franjevačke provincije fra Željka Železnjaka i otvorio čakovečku izložbu. Za sve ljubitelje poštanskih maraka i Božića kao teme postav je otvoren do 10. siječnja 2010. godine. Svečanost otvorenja adventskom pjesmom i prigodnim ukrasima na glavi uljepšale su članice KUD-a Šandorovec u narodnim nošnjama.
Prethodne tri izložbe nosile su naslove “Sv. Franjo Asiški i ekologija, Božić na europskim markama i Muka, Smrt i Uskrsnuće Isusovo.
A.Ličanin
Snimio D. Lesar

Izvor: 2851