Arhiva 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

PREDSTEČAJI: Od 250 zahtjeva prošao 41

Čakovečki Područni ured Porezne uprave do isteka roka zaprimio je 250 zahtjeva za predstečajnom nagodbom. Od tog je broja 41 nagodbu Nagodbeno vijeće FINE prihvatilo, a svojim rješenjem Trgovački sud potvrdio.
- To je, dakle, potpuno riješeno. Anuiteti su proknjiženi i oni koji su prošli proces sad moraju plaćati mjesečno. Ako otplata njihovih dugovanja zapne, Porezna uprava može proglasiti stečaj, kaže za list Međimurje pročelnik Damir Habuš.
Čak 209 postupaka još je u tijeku, dok su neke tvrtke, što je javnosti manje-više poznato, završile u stečaju.
- Dužnicima kojima je predstečajna nagodba odbijena FINA može pokrenuti stečaj. Neki od njih izjavili su žalbe koje razmatra Samostalna služba pri Ministarstvu financija, pojašnjava Habuš.
Predstečajna nagodba
Trgovački sud u Varaždinu objavio je imena tvrtki, odnosno obrta koji su zatražili predstečajnu nagodbu, kojima je tijekom srpnja i kolovoza zakazao ročišta. S područja Međimurske županije to su Marketing – trgovina – konzalting iz Nedelišća, zatim Knjigovodstvo M iz istog mjesta, NIT d.o.o iz Pušćina, Partner – projekt d.o.o iz Čakovca, Mikromatik d.o.o. iz Strahoninca, Voćarstvo Horvat iz Vularije, Desing BDE club iz Pušćina, Fuda-gips iz Pretetinca, Metal-team iz Belice, Betonara-Schwarz d.o.o. iz Totovca, Mini market „Oreški“ iz Macinca i Fodor-reklame d.o.o. iz Čakovca.
Stečaj
Varaždinski sud oglasio je i imena poduzeća nad kojima je u protekla dva mjeseca otvoren stečajni postupak. Iz Međimurja to su Kozar d.o.o. Čakovec, Mateo d.o.o iz Pušćina, Fe Mikro d.o.o iz Preloga i Didakta d.o.o iz Čakovca.
Građani
Porezna uprava Čakovec u proteklom se razdoblju bavila i reprogramom naplate duga za fizičke osobe. Zahtjeve za spomenuto u našem kraju podnijelo je ukupno 673 građana. Od tog broja, 261 nije obavljao djelatnost, 381 imao je registriranu djelatnost, a 31 je poljoprivrednik.
Ukupan iznos njihovog duga je 75,950.000 kuna. Porezna uprava odobrila im je 30 milijuna kuna otpisa kamata, dok će glavnicu od oko 45 milijuna kuna morati platiti.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3045